Marcați
Explozie de cazuri de COVID-19 în România
30.09.2021, 17:07
Valul patru al pandemiei a lovit din plin România. Zilnic, țara vecină înregistrează statistici record. Pentru ultimele 24 de ore, au fost raportate peste 12.000 de cazuri de contaminare, cel mai mare număr de la declanșarea pandemiei, iar marți a fost ziua cu cele mai multe decese - 208 români au fost răpuși de infecție. Cea mai gravă situație este la București, unde sunt înregistrate zilnic aproape 2.000 de cazuri de infectare.

Secțiile de terapie intensivă sunt pline în toată România, exact ca la începutul pandemiei, iar numărul pacienților în stare gravă crește alarmant.

Două spitale din București au fost transformate în unități COVID, pentru a face față numărului mare de pacienți. Sute de oameni cu alte afecțiuni sunt externați, pentru a le face loc bolnavilor de coronavirus. În disperare, personalul medical îndeamnă populația să se vaccineze.

Alis Grasu, managerul serviciului de ambulanță București: „Să se adreseze medicului de familie și în mod cert trebuie să ia toate măsurile în momentul în care apar semnele unei răceli să nu intre în colectivitate. Sfatul este în continuare să se vaccineze. Este foarte important”.

Medicii români spun că țara trece printr-o catastrofă umanitară, întrucât mortalitatea depășește esențial media Uniunii Europene.

”România trece printr-o catastrofă umanitară. În ultimele 24 de ore, am înregistrat o mortalitate peste dublul Europei și de șase ori mai mult decât media lumii. 10.000 de persoane internate în spital, dintre care 300 de copii. Peste 1.000 de oameni cu formă severă sau critică de boală luptă pentru fiecare respirație pe un pat de la terapie intensivă. Din totalul deceselor raportate ieri în lume, cinci la sută sunt români. 11,5 la sută din decesele Europei sunt în România”, a menționat deputatul Adrian Weiner, care e și medic.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a declarat că majoritatea celor infectați nu s-au vaccinat.

Florin Cîțu prim-ministrul României: „Peste 99 la sută dintre persoanele care sunt la terapie intesivă sau îmbolnăvită de COVID, sunt nevaccinate. Noi putem să alocăm resurse suplimentare în sistemul de sănătate, dar nu asta este soluția. Soluția este să nu ajungă oamenii acolo. Iar pentru asta trebuie să se vaccineze. Este strigător la cer, să ai dozele de vaccin, să ai soluția și să nu vrei să te vaccinezi, dar să ajungi în spital”.

Autoritățile române încearcă să profite de creșterea numărului de infectări pentru a impulsiona campania de vaccinare. Guvernul intenționează să-i oblige pe medicii, profesori și asistenții sociali să se vaccineze. Cine va refuza, nu va mai putea activa, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Dacă nu vă vaccinați, nu avem ce face. Asta este direcția în care vom merge. Până la urmă va trebui să avem această delimitare. Persoanele vaccinate pot să meargă mai departe să-și vadă de activitate, persoanele nevaccinate, care reprezintă un risc pentru ceilalți, nu vor putea să participe la aceste activități”.

Pe parcursul ultimelor două săptămâni, rata de infectare în România a ajuns la șase cazuri la mia de locuitori, în capitală, iar asta înseamnă că autoritățile vor impune noi restricții.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).