Marcați
Sectorul HoReCa cere claritate
28.09.2021, 16:39
Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement cere mai multă claritate din partea autorităților în privința restricțiilor impuse în contextul pandemiei. Reprezentanții sectorului HoReCa se referă la decizia prin care se interzice accesul în restaurantele de tip fast food și cantine pentru clienții fără certificat COVID. În același timp, li se permite accesul pe terasele acestor localuri. Asociația ”Măr” cere un răspuns până în 1 octombrie, pentru a evita probleme cu poliția.

În adresarea expediată Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, membrii Asociației ”Măr” precizează că, din 1 octombrie, accesul în unitățile HoReCa din localitățile aflate sub cod roșu va fi permis doar cu certificatul COVID-19. Unele restaurante și cantine își desfășoară însă activitatea inclusiv la terase, încât nu este clar cum să verifice prezența la clienți a acestui document.

”Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea în spațiile interioare, cu utilizarea a, cel mult, 50 la sută din numărul locurilor existente, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. Sintagma ”la intrarea în unitate” lasă loc de interpretări pentru unitățile de alimentație publică de tip fast-food sau a cantinelor ce au la bază principiul autoservirii, dar și pentru localurile cu servire clasică”, se arată în adresarea asociației ”Măr”.

De asemenea, reprezentanții HoReCa solicită ca această restricție să fie revizuită, încât oamenii care stau la terase, dar intră și în incinta localurilor, ca să preia bucatele, să nu prezinte certificatele COVID.

”În acest context, Asociația ”Măr” solicită adaptarea normei actuale conform redactării: ”Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare - cu utilizarea a, cel mult, 50 la sută din numărul locurilor existente, cu obligația ca toți clienții ce servesc în interior se prezinte certificatul COVID-19 ”, propun reprezentanții HoReCa în adresarea către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.

Modificarea acestor prevederi i-ar proteja de pedepse și amenzi usturătoare pe administratorii localurilor de alimentație publică, deoarece, din 1 octombrie, poliția va fi împuternicită să supravegheze și să desfășoare controale în astfel de instituții, notează Asociația ”Măr”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).