Marcați
Pedepse mai aspre pentru șoferi
20.09.2021, 13:59
Procuratura Generală îi va propune Guvernului modificări la Codul penal. Inițiativa prevede aplicarea arestului preventiv pentru șoferii băuți sau aflați sub influența drogurilor. În cazul comiterii unor astfel de fapte de către persoane cu antecedente similare, mijlocul de transport ar urma să fie confiscat. De asemenea, documentul va stabili ca făptașii să fie pedepsiți în decurs de 30 de zile de la comiterea abaterii.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat ca șoferii care vor fi prinși beți sau drogați vor fi trași la răspundere contravențională, ceea ce presupune amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport pe un termen de la șase luni până la trei ani.

Alexandr Stoianoglo, procuror general: „Propunem ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea contravențională, pentru care să fie prevăzută o pedeapsă mai dură. Instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație. Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea în deplină măsură a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale”.

Inițiativa face parte din așa-zisul proces de decriminalizare a legislației penale și de eficientizare a luptei împotriva unui viciu social - șofatul în stare de ebrietate, a mai declarat procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo, procuror general: „Considerăm necesară racordarea pragului minim de alcoolemie la standardele internaționale și regionale, pentru care conducătorul auto poate fi tras la răspundere și, bineînțeles, suntem categoric în majorarea și agravarea răspunderii pentru acest tip de abatere. Prin creșterea severă a sancțiunilor, modificările vor contribui la decriminalizarea societății, vor absolvi statul de cheltuieli nejustificate de urmărire penală și de judecată, vor oferi posibilitatea excluderii din circuit traficul rutier”.

Din numărul total al infracțiunilor înregistrate anul trecut, 16,7 la sută reprezintă conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).