Marcați
Primăria declară război ambuteiajelor
13.09.2021, 18:19
Primăria municipiului Chișinău împreună cu Ministerul Afacerilor Interne se pregătesc să scape Capitala de ambuteiaje. În următoarele săptămâni, cei mai buni specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere și reprezentanții administrației locale vor elabora o strategie pentru fluidizarea traficului rutier. Una dintre soluții este instalarea semafoarelor inteligente în intersecțiile problematice. Decizia a fost aprobată astăzi în timpul unei întrevederi a primarului Ion Ceban cu ministrul de Interne, Ana Revenco.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Urmează colegii să muncească, să vedem ce putem îmbunătăți și cum putem îmbunătăți aceste lucruri. Eu sper peste o lună să avem și unele soluții, deja nu doar discutate, dar și puse în aplicare. Am vorbit de împărțirea rolurilor ce, cui, cum îi revine, unde ele nu sunt foarte clar stipulate în legislație să vedem cum putem reglementa acest lucru, începând de la parcările ilegale și finalizând cu multe, multe alte domenii”.

Una dintre soluțiile pentru fluidizarea traficului sunt semafoarele inteligente, care pot fi programate și dirijate centralizat, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Prioritate în municipiu trebuie să acordăm celor care merg cu transportul public, evident trebuie să creem condiții și pentru automobiliști începând cu parcări și multe, multe alte lucruri. Abordarea trebuie să fie până la urmă una din perspectiva care există la nivel european, la nivel mondial. În primul rând să căutăm soluții cum putem face ca tot ce ține de trafic începând cu semafoare și multe altele să devină inteligent, să putem prelua aceste date, aceste date să fie disponibile și pentru ministerul de interne și pentru Primăria municipiului Chișinău și cum cel mai eficent le putem utiliza în practică”.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Serghei Diaconu, a declarat că soluțiile la care se va ajunge nu vor fi temporare, ci pe termen lung.

Serghei Diaconu, secretar de stat al Ministerului Afarcerilor Interne: „Cu siguranță va trebui în grupul tehnic să discutăm totuși cum capacităm la maxim acele atribuții pe care primăria deja le are prin lege și cum venim cu soluții inteligente poate la nivel de țară ca să fie implementat și în municipiul Chișinău, pentru că aceste sisteme inteligente pot să soluționeze exact managementul traficului”.

Șoferii din Capitală își pun mari speranțe în acordul la care au ajuns autoritățile municipale cu Ministerul de Interne. Ei spun că ambuteiajele în orele de vârf sunt una dintre cele mai mari provocări pentru Chișinău. Asta pentru că numărul autovehiculelor a crescut vizibil în ultimii ani.

Potrivit statisticilor, în luna august, în Republica Moldova erau înregistrate peste 700 de mii de autovehicule, dintre care mai mult de 230 de mii sunt înregistrate în Capitală. Cu tot cu mijloacele de transport care tranzitează Chișinăul, zilnic, pe străzile orașului sunt 400 de mii de automobile.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).