Marcați
Pomicultori în prag de faliment
13.09.2021, 17:13
Investiții majore în produse vândute la preț derizoriu. În această situație au ajuns mai mulți pomicultori din țara noastră, care nu au unde să-și vândă merele. Printre ei, Nicolae Cîrciumari din raionul Dondușeni. El a investit peste 100 de mii de lei în roada din acest an, iar acum este nevoit să vândă merele cu 1,2 lei unei fabrici de procesare.

Fermierul a intrat în atenția jurnaliștilor după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o grămadă de mere pe care le-a aruncat la marginea livezii. Autorul postării, un trecător, a decis să împărtășească dramatismul situației prin care trece această industrie.

În câteva ore, subiectul a devenit foarte actual pe rețelele de socializare, iar proprietarul livezii a fost nevoit să precizeze că nu aruncă merele la gunoi, ci le pregătește pentru procesare. El a comentat însă pentru NTV Moldova că nu este cea mai fericită opțiune pentru un producător de mere, deoarece în urma exportului ar obține un preț de câteva ori mai mare sau, cel puțin, din vânzarea merelor în magazinele din țară.

Nicolae Cîrciumari, agricultor: „De ce le importăm de pe undeva, dar pe a le noastre le aruncăm. Cum s-a vechiculat ieri în presă că eu le arunc. Nu ar trebui lucrul acestea. De aceea și te doare, de-atâta poate și drept a spus omul cela -”Iată, le aruncă omul”. Că în ”Linella” sunt 18 lei aduse, dar eu le arunc cu 1,20 la suc. Cuvântul acesta aruncat și dat are subînțeles, să zicem așa, sau nu? Asta-i!”

Actuala guvernare îi pune la grea încercare pe toți agricultorii, care, după ce investesc sume mari în roada frumoasă, sunt nevoiți să o vândă la preț derizoriu. Asta îi determină să renunțe la afaceri în agricultură.

Nicolae Cîrciumari, agricultor: „Am investit 100 de mii în merele acestea. Fără munca mea, fără motorină, fără tractor, fără remorcă. Nu mai zicem, iarăși, din nou, de munca mea care singur o muncesc. Clar că este negativ, și la sănătate, nu numai la finanțe, dar și la sănătate. Este normal ca guvernul nostru să reacționeze la chestiile astea”.

Prima reacție la situația fermierilor care stau cu producția în câmp a venit de la primarul general al Capitalei. Ion Ceban a dat indicații să fie cumpărate merele de calitate de la fermierii moldoveni și aduse pe masa copiilor în grădinițele și școlile din municipiu.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Este un dezastru total. Nu este normal acest lucru. Eu nu știu ce face statul în această privință, dar rugămintea mea este să fie identificate surse. Săptămâna aceasta, chemați fermierii, să dicutăm cu ei și să asigurăm toate instituțiile educaționale, poate și instituțiile medicale. Cumpărați aceste produse! Nu putem să aruncăm tone de mere, zeci de tone de mere la gunoi”.

Nicolae Cîrciumari spune că nu mai are mere pentru a colabora cu municipiul Chișinău, dar a salutat inițiativa primarului. Există mulți producători, care ar fi gata să asigure elevii din Capitală cu mere de calitate.

Nicolae Cîrciumari, agricultor: „Pentru mine este deja târziu să colaborez cu Primăria, deja se duc la procesare. Sunt alți producători care au de iarnă, și ar fi de dorit, chiar să zicem, chiar ar fi de dorit. Sunt mere foarte bune, foarte frumoase anul acesta”.

Amintim că, în 31 martie, perioada de export fără taxe vamale a produselor moldovenești în Rusia a expirat. Noua conducere a țării nu a negociat cu Moscova un nou acord.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).