Marcați
Au rămas fără piață de desfacere
13.09.2021, 17:05
Exportul merelor devine un lux pentru agricultorii din țara noastră. Motivul este reintroducerea taxelor de import de către Federația Rusă, principala piață de desfacere pentru țara noastră. Agricultorii sunt nemulțumiți de faptul că guvernarea nu este interesată să sprijine acest sector și să mențină bunele relații cu principalul importator. De asemenea, ei consideră că piața rusă este mult mai prietenoasă cu producția agricolă din Republica Moldova, comparativ cu cea europeană.

Agricultorul Maxim Valean din satul Unguri, raionul Ocnița, deține 14 hectare de livadă de măr, însă din cauza noilor reguli pe piață este nevoit să-și vândă marfa la un preț derizoriu.

Maxim Valean, agricultor: „Cei 800 de dolari, cu cât a crescut taxa, sau 1.000, marfa desigur că era mai ieftină. Procurarea era mai ieftină și acolo puteai, la acele câteva ruble, să joci cu prețul, dar cum este acum, dacă aici mărul este 2,5, acolo prețul brut este de 3,54 de lei, adică deja este vândut acolo. Trebuie încă ambalat, sunt cheltuieli și pentru ambalaj, la sortare, adică sunt multe cheltuieli suplimentare”.

Un alt motiv este că piața europeană impune standarde peste posibilitățile producătorilor locali. Pentru a putea corespunde acestora, fermierii au nevoie de sprijin din partea statului, așa cum se practică în alte țări, spune Maxim Valean.

Maxim Valean, agricultor: „Sunt câteva sute de tone, cote pentru Europa, dar acolo nu fiecare poate să trimită marfa, în Europa, deoarece acolo este cu totul alt ambalaj, acolo este calibrul său. Adică, dacă calibrul este strict de șapte, atunci trebuie să fie la toate. În Rusia, cum se spune, fiecare marfă își are cumpărătorul său. Este și pentru categoria întâi, este și pentru categoria a doua”.

Fermierii consideră că actualul președinte urma să stabilească, în mod prioritar, relații cu Federația Rusă, pentru a asigura piață de desfacere.

Maxim Valean, agricultor: „Suntem o țară agrară. De aceea, mandatul său de președintre trebuia să înceapă cu stabilirea relațiilor , pentru ca oamenii, cumva, să fie încrezători în ziua de mâine. Suntem însă apropiați de Europa, către standarde euro, dar nu putem ține pasul, deoarece creditele noastre nu sunt europene, adică procentul nu este deloc european. De aceea, nu am încredere în ziua de mâine, că voi putea produce singur marfa și dacă nu voi falimenta mâine”.

Și ceilalți locuitori ai satului Unguri au pretenții față de actuala conducere a țării. În loc să se preocupe de dezvoltarea relațiilor comerciale cu partenerii strategici ai țării, președintele Maia Sandu participă la summit-uri antirusești și promovează o retorică ostilă. Asta va lovi, în primul rând, în producătorii care exportă în Federația Rusă.

În 2020, din totalul exporturilor de mere moldovenești în stare proaspătă, 99 la sută au avut ca destinație Federația Rusă, spre care au fost furnizate aproximativ 191 de mii de tone.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).