Marcați
Teste gratuite pentru pedagogi în Capitală
6.09.2021, 12:39
Cadrele didactice din Capitală, care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, vor face gratuit testele pentru depistarea infecției. Anunțul a fost făcut de șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, Boris Gîlca. Pentru asta, autoritățile municipale au alocat trei milioane de lei.

Șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, Boris Gîlca, a precizat că testarea gratuită a anagajaților din sistemul educației va avea loc la instituțiile medicale din apropierea școlilor.

Boris Gîlca, șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate: „Astăzi, vom demara procurarea, în regim de urgență, prin contract de mică valoare, conform legislației, a testelor pentru testarea cadrelor didactice, imediat organizând și o altă licitație. Ne-am dori și cu participarea internațională, pentru a procura aceste teste la prețuri cât mai atractive. Definitivăm, împreună cu Direcția de Educație, mecanismul și modalitatea de testare a cadrelor didactice”.

Primarul general, Ion Ceban, a precizat că aproximativ 80 la sută dintre angajații instituțiilor de învățământ sunt vaccinați împotriva coronavirusului.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Nu putem nici legal, nici moral pune povara financiară pentru testare pe seama profesorilor. Este absolut incorect. Riscăm să compromitem sistemul educațional și să rămânem fără profesori în școală, fără bucătari, fără lăcătuși, fără măturători etc. Acum, chiar și în cele mai bune grădinițe sau școli există deficit și este foarte complicat să căutăm oameni care să suplinească diferite poziții”.

Autoritățile Capitalei au instituit, vineri, cod roșu în sănătate publică, din cauza creșterii vertiginoase a numărului cazurilor de contaminare. În context, Spitalul de Ftiziopneumologie, cu o capacitate de 150 de paturi și șase în terapie intensivă, a fost reorganizat pentru pacienții infectați cu virusul COVID-19, a specificat șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, Boris Gîlca.

Boris Gîlca, șeful interimar al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate: „Capacitatea totală de paturi COVID în municipiul Chișinău este de 645 de paturi. Amintesc că acestea sunt 450 de paturi total la centrul COVID de la Moldexpo, 350 ca staționar, pentru pacienții confirmați, și 100 pentru triaj, pentru pacienții suspecți. Avem 30 de paturi de terapie intensivă. La fel, am suplinit numărul de paturi la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copiii numărul de paturi COVID pentru copiii confirmați cu COVID. Astfel, la acest spital, care, de fapt, este unicul din țară și internează și copiii din republică cu COVID, avem 100 de paturi”.

De la începutul pandemiei, autoritățile Capitalei au raportat peste 109 mii de cazuri de contaminare, în timp ce numărul celor vindecați a depășit 106 mii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).