Marcați
Recepția cea de taină
2.09.2021, 15:56
Președintele Maia Sandu a organizat, de Ziua Independenței, o recepție pe care a preferat să o țină în taină. Despre acest eveniment monden nu a fost anunțat din timp și nici nu au existat informații pentru public după desfășurarea lui, așa cum se procedează deja ani la rând, conform principiului transparenței. Totul a ieșit la suprafață datorită unei fotografii postate pe rețelele de socializare.

De-a lungul celor 30 de ani de independență s-a format o tradiție, ca fiecare șef al statului să organizeze, de Ziua Independenței, o recepție oficială. În acest mod, președintele țării marchează, împreună cu oficiali de rang înalt, cu ambasadori și personalități notorii, ziua de naștere a statului nostru. Pe internet pot fi găsite ușor imagini de la recepțiile date de Nicolae Timofti sau de la evenimente similare organizate pe timpul președintelui Igor Dodon. Discursurile șefilor de stat erau publice, la fel ca imaginile sau informațiile despre evenimente. Nu și în cazul Maiei Sandu.

Președinția nu a difuzat nicio informație privind recepția organizată de Maia Sandu la Palatul Republicii. Nici pe profilul de facebook al președintelui, nici pe pagina oficială a Președinției și nici pe alte platforme de comunicare nu au existat informații despre petrecerea dată de Maia Sandu. Singura dovadă este o fotografie, care s-a strecurat pe internet și de la care au pornit toate întrebările privind ”recepția cea de taină”.

Poza de grup, în care Maia Sandu își ține elegant paharul de șampanie, a fost postată de lectorul Universității de Stat, Igor Cașu, care apare în imagine. Fotografia este singura dovadă a evenimentului monden. După ce a devenit motiv de știre în diferite instituții de presă, Igor Cașu a fost silit să șteargă această ”urmă”.

Recepția cea de taină

Jurnaliștii au vrut să afle de la Președinție de ce a tăinuit de public un eveniment atât de important. Redacția noastră i-a solicitat oficial Aparatului președintelui informații despre numărul invitaților și cheltuielile pentru organizarea evenimentului. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns. Singura confirmare oficială că recepția secretă a avut loc a venit de la șeful ”Palatului Republicii”, Nicolae Dumbravă.

Nicolae Dumbravă, directorul Instituției Publice ”Palatul Republicii”: „Asta este recepția doamnei președinte, care se organizează pe 27 august. Asta este tradițional, un eveniment care se organizează de mulți, mulți ani. Noi găzduim acest eveniment, dar organizatori sunt anume Administrația Președintelui și cel mai bine o să primiți toată informația de la ei. Noi nu ne ocupăm de invitații. Noi pur și simplu oferim spațiu pentru acest eveniment”.

Șeful ”Palatului Republicii”, Nicolae Dumbravă, a confirmat că Președinția a plătit pentru chiria spațiilor, iar pentru bucate, muzică și deservire nu se știe ce bugete au fost alocate.

Nicolae Dumbravă, directorul ”Palatului Republicii”: „Desigur că se achită, în cazul acesta. Pentru noi, s-a achitat chiria sălii, pentru realizarea acestui eveniment. În rest, celelalte ce au mai fost pe... vă zic că poate să vi le spună Administrația Președinției. Noi nu avem cum să știm tot scenariul și tot ce ține de capitolul cheltuieli”.

Responsabilii pe comunicare de la Președinție ne-au transmis că vor oferi un răspuns oficial la întrebările NTV Moldova doar după ce vor acumula toate informațiile solicitate.NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).