Marcați
Și toamna aduce scumpiri
1.09.2021, 18:24
Toamna aduce scumpiri. Avertizarea vine din partea fostului prim-ministru Ion Sturza. El a declarat într-un interviu că moldovenii vor plătit mai mult pentru utilități și pentru produsele alimentare. De cealaltă parte, actualul premier Natalia Gavrilița se justifică prin faptul că de vină ar fi importurile.

Fostul prim-ministru Ion Sturza trage un semnal de alarmă. El avertizează că, în acest an, grâul se va scumpi esențial, chiar dacă a fost un an deosebit de rodnic.

Ion Sturza, fost prim-ministru: „O noutate foarte proastă. Vor crește foarte mult prețurile la produsele de panificație. Cresc foarte mult prețurile internaționale. Chiar dacă producția de grâu din Republica Moldova a fost foarte mare în acest an, ea încape toată pe două vapoare, care se încarcă la Constanța și se duce într-o noapte, pentru că diferența de preț este de două ori și este firesc să se ducă acolo. Cum apărăm noi păturile vulnerabile?”

Între timp, întreprinderea Moldovagaz a anunțat că urmează o creștere cu 30 la sută a tarifului pentru gazele naturale. În acest context, Ion Sturza a atenționat că scumpirile vor afecta puternic veniturile populației și economia națională. La rândul său, prim-ministrul Natalia Gavrilița se arată optimistă. Ea a promis că Executivul va aplica mecanisme de susținere a populației. Unul dintre acestea este indexarea, în 1 octombrie, a pensiei, prevedere votată la inițiativa fostului președinte al țării, Igor Dodon.

Natalia Gavrilița, prim-ministru: „Chiar dacă vor fi prețuri mai mari, creșterea pensiei practic 427 de mii de oameni vor vedea o creștere fără precedent a pensiei – cu 300-400 de lei pe lună”.

Gavrilița recunoaște că valul de scumpiri este inevitabil, dar subliniază că ar fi vorba de factori externi.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: „Moldova trăiește din importuri și avem acum o inflație importată sau am văzut, au crescut pețurile la materii prime, la materiale de construcție. Noi importăm această inflație sau creștere de prețuri”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum au crescut, în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020, cu aproape 3,5 la sută, inclusiv pentru produsele alimentare - cu 4,2 la sută și mărfurile industriale - cu 5,54 la sută.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).