Marcați
Sindicatele avertizează guvernarea
1.09.2021, 17:37
Premierul Natalia Gavrilița insistă ca profesorii să se vaccineze, iar cei care vor refuza - să-și caute altă ocupație. Declarația a scandalizat breasla, iar sindicatele au calificat-o drept o presiune fără precedent, în măsură să provoace un boicot față de procesul de vaccinare. După primele reacții pe rețelele de socializare, șefa Guvernului și-a prezentat scuzele pentru afirmația deplasată.

Șeful Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a declarat că Guvernul a rămas surd la apelurile de a renunța la testarea obligatorie a pedagogilor.

Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Am înaintat demersul către doamna prim-ministru și deja așteptăm un dialog la nivel de comisii, la nivel de Ministerul Sănătății, dacă va trebui. Noi, până acuma, suntem ferm pe poziție, că nu pot fi puse pe seama salariaților aceste plăți, pentru că ele sunt ilegale și contravin tuturor normelor de muncă”.

În plus, numărul profesorilor vaccinați este foarte mare la nivel național, iar asta ar trebui să determine Guvernul să renunțe la presiuni, mai spune Donos.

Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Putem spune că avem o imunizare colectivă destul de bună, pentru ca să înceteze aceste atacuri, aceste presiuni. Nu avem stare de asediu, de urgență. Prin urmare, aceste decizii sunt exagerat de drastice în adresa pedagogilor.

Argumentele juridice și cele de ordin etic nu sunt luate însă în calcul de Guvern. Într-un interviu, premierul Natalia Gavrilița a fost categorică și a subliniat că profesorii care nu vor să se vaccineze trebuie să-și caute un alt loc de muncă.

Natalia Gavrilița, prim-ministru: „Noi neapărat vom merge în continuare pe încurajarea vaccinării a tuturor care lucrează pe prima linie. - Încurajarea este una, dar obligarea este alta! Profesorii sunt obligați să se vaccineze sau încurajați? - În momentul când ei intră în clasă și interacționează cu copiii și pun sub risc sănătatea copiilor și a famililor lor atunci ei trebuie să se vaccineze, dar dacă nu vor să se vaccineze, atunci trebuie să-și găsească altă ocupație”.

Declarația a scandalizat opinia publică. Abia după ce și-a dat seama de asta, Natalia Gavrilița s-a văzut nevoită să-și prezinte scuzele.

Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei: „Și-a cerut scuze față de pedagogi și o înțeleg. A fot, practic, vorbă spusă la emoție. Desigur că nu e bine să lansăm în spațiul public asemenea afirmații, pentru că, dacă facem prea mare presiune pe ideea de vaccinare, apare îndată reacție inversă și lumea înțelege asta ca un șiretlic, ca ceva nefiresc sau ca ceva care este impus și se opune. Apare mișcarea de rezistență și avem un risc mare, pe lângă riscul de scindare a societății în două tabere, de a pierde o bună parte din pedagogi calificați. Mulți sunt gata să demisioneze. Asta ne îngrijorează pe noi foarte mult”.

Membrii sindicatului din educație au atras atenția guvernanților asupra faptului că statul ar putea fi chemat în judecată de către profesori, care consideră că le este lezat dreptul la muncă.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).