Marcați
Grosu, Despre Refugiații Din Afganistan
1.09.2021, 16:18
Conducerea țării va aborda în curând subiectul privind acceptarea pe teritoriul țării noastre a refugiaților afgani. Despre asta a vorbit președintele Parlamentului, Igor Grosu. El a precizat că solicitarea Consiliului Europei de a accepta oamenii care fug din țara controlată de talibani va fi analizată la Chișinău, apoi se va decide asupra cotei afganilor pentru Moldova.

Consiliul Europei le-a solicitat celor 47 de state membre, inclusiv Republicii Moldova, să se pregătească pentru primirea afganilor. Potrivit comisarului pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic, toți au obligația de a respecta drepturile refugiaților. Un mesaj similar a avut președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, potrivit căruia Afganistanul este în plină criză umanitară și noi trebuie să-i ajutăm pe cei afectați.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: “E un regim care e departe de valorile occidentale. Mă refer la talibani. Primii care vor fi afectați sunt ziariștii, liderii societății civile, doamnele, doamnele care au apucat ceva timp de emancipare în societatea afgană. Acum, lucrurile au regresat și este regretabil”.

Moldova nu poate sta deoparte și ar putea contribui la adăpostirea celor care fug acum din Afganistan, sugerează președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Trebuie să vedem dacă putem face acest lucru și în ce măsură ne putem aduce și noi contribuția. Nu trebuie să rămânem indiferenți”.

Afirmațiile președintelui Parlamentului au fost făcute a doua zi după ce pe rețelele de socializare au fost publicate imagini cu un grup de cetățeni sirieni și afgani, care au intrat în Republica Moldova din România.

”Ieri, ora 21:55, Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”. Ruta București-Chișinău. Din totalul de 72 de locuri, aproximativ 10 persoane erau moldoveni. Ceilalți pasageri - afgani, sirieni sau, poate, talibani. La întrebarea dacă vom avea întârzieri din cauza lor, doamna de la îmbarcare mi-a comunicat ca nu, deoarece toți au deja permise de ședere în Republica Moldova”, scrie autorul fotografiilor postate pe facebook.

Criza din Afganistan poate trimite spre Europa până la 10 milioane de refugiați, conform experților internaționali. În context, turcii înalță ziduri de trei metri la granița cu Iranul, iar Grecia mobilizează poliţia și echipament suplimentar la frontieră.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).