Marcați
Angajații din Educație din Chișinău nu vor fi obligați să-și facă teste COVID din sursele proprii, a anunțat primarul Ion Ceban
28.08.2021, 14:02
Angajații din sistemul de educație nevaccinați din municipiul Chișinău nu vor fi obligați să se testeze la fiecare două săptămâni. Decizia a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău și a fost anunțată de Primarul General, Ion Ceban.

Edilul a specificat că hotărârea CNESP prin care personalul didactic și nedidactic din instituțiile de învățământ a fost obligat să se testeze din banii proprii rămâne nulă pe teritoriul municipiului Chișinău. Ceban a menționat că la ora de față în Capitală sunt imunizate 73 de procente din angajații școlilor, iar potrivit recomandărilor OMS, pentru a începe în siguranță anul de studii este necesar ca să fie vaccinați 70 la sută din angajați.

”Dacă se va lua o altă decizie la nivel central, noi vom căuta surse și eu voi veni în fața CMC să asigurăm surse din bugetul municipal pentru testarea profesorilor”, a spus edilul șef.

Primarul a declarat că, la 1 septembrie, școlile din Capitală își vor începe activitatea în regim normal și niciun angajat nevaccinat nu trebuie să fie hărțuit și impus să se testeze.

”Vă rog și insist, niciun profesor, niciun educator, niciun bucătar, paznic, femeie de serviciu, să nu fie hărțuiți. Statul trebuie să aibă grijă de cetățeni săi. Municipalitatea va avea grijă, dacă statul nu va avea grijă în acest sens”, a menționat Ceban.

Amintim, atât premierul Natalia Gavrilița, cât și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, au declarat că decizia cu privire la obligarea pedagogilor de a se testa din propriile surse nu va fi revizuită. Sindicatele din Educație au transmis un demers oficial Guvernului în care au indicat că această obligare pune în pericol începutul noului an școlar, deoarece mai mulți angajați deja au anunțat că sunt gata să se elibereze din funcții.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).