Marcați
Criză de cadre didactice în Capitală
26.08.2021, 13:06
Lipsa cadrelor didactice, a personalului auxiliar și salariile mici. Acestea sunt principalele probleme din educație. Concluziile au fost formulate de pedagogi și autoritățile Capitalei în cadrul unui forum organizat tradițional înainte de începerea noului an de studii. Evenimentul a întrunit peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a declarat că, deși sistemul educației a evoluat semnificativ, în ultimii 30 de ani, au rămas nesoluționate o serie de carențe, inclusiv asigurarea pedagogilor cu salarii decente.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Astăzi nu este deloc ușor să fii profesor. În primul rând - infrastructura. În al doilea rând - motivația. În al treilea rând - factorul psihologic. Am încredere că noul an va fi unul mai bun decât cel vechi și, grație eforturilor comune, vom putea demonstra faptul că, s-au reconfirma faptul, că nivelul de instrucție, când spuneam de toți oamenii aceștia, că îi cunoaștem, sunt buni, determină sau este determinat de efortul dumnevoastră, iar pentru cei care de facto ajung să crească undeva reprezintă și costul de oportunitate”.

Nu a fost rezolvată nici problema asigurării în măsură deplină a școlilor și grădinițelor cu personal, a precizat șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi.

Andrei Pavaloi, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport: „Doar în cadrul direcției generale, practic, 50 la sută din personal este lipsă. În același timp, avem lipsă de 690 de cadre didactice și 277 de unități de personal auxiliar. Este o situație destul de complicată, în momentul în care urmează să ai anumite activități, să implementezi anumite politici sau să pui pe rol anumite acte legislative, iar lipsa personalului îți împiedică acest lucru”.

În șcilole din Capitală sunt angajați 9.242 de oameni, inclusiv 6.521 de pedagogi. În acest an, pentru reparația grădinițelor și școlilor au fost alocate din bugetul municipal aproximativ 130 de milioane de lei , iar peste 307 milioane de lei - pentru salarizare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).