Un politolog îndeamnă PAS și pe Igor Grosu să își revadă viziunea despre transparența decizională, care trebuie să fie un principiu funcțional și nu de fațadă
25.08.2021, 16:19
Guvernarea PAS a reușit în scurt timp să discrediteze principiul de transparență decizională, care este și o condiție importantă pentru funcționarea statului de drept. Concluzia este făcută de analistul Dionis Cenușă, care a îndemnat PAS și pe Igor Grosu să își revadă viziunea despre transparența decizională, care trebuie să fie un principiu funcțional și nu de fațadă, dacă tind să creeze o democrație participativă.
În context, politologul remarcă că introducerea mecanismului de evaluare a Procuratorului General nu are nicio legătură cu condițiile asistenței UE, deși PAS folosește acest argument pentru a justifica modificarea grăbită și contrară hotărârilor Curții Constituționale, inclusiv fără a solicita avizul Comisiei de la Veneția.
”Ceea ce deranjează este că UE nu reacționează în niciun fel la ceea ce face PAS. Reamintesc, asistența UE include și condiționalitatea politică, care se referă la stat de drept, bună guvernare, adică include și transparența decizională”, constată Cenușă.
Expertul susține că procedurile de transparență decizională nu trebuie discreditate sau trivializate.
”Igor Grosu a sugerat că aceste proceduri ar fi o problemă în procesul de livrare a reformelor. Această afirmație nu corespunde principiilor de bună guvernare. În realitate, procedurile de transparență previn abuzurile și permite atragerea tuturor actorilor, care reprezintă interesele unui număr cât mai mare de interese.
Igor Grosu a spus că societatea civilă trebuie să vină cu reacții critice și că PAS va atrage atenția. Acest lucru este insuficient, deoarece sectorul asociativ, sindicatele și alții au nevoie de consultări efective, iar recomandările propuse trebuie să fie analizate atent și luate în calcul. Fără de consultări, PAS nu are nicio motivație să ia în calcul ceea ce spune societatea civilă”, constată politologul.
NTV Moldova