Revoltă în rândul pedagogilor. Decizia de aseară a autorităților, prin care dascălii, care nu sunt vaccinați, vor fi obligați să facă, o dată la două săptămâni, din cont propriu, testul la prezența coronavirusului, a scandalizat întreaga breaslă. Oamenii spun că nu au salarii atât de mari, încât să plătească 1.600 de lei lunar și că, din această cauză, vor fi nevoiți să renunțe la locul de muncă și chiar să plece din țară.
Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, 23.08.2021: „Personalul didactic, nedidactic și cel auxiliar nevaccinat va efectua și va prezenta, din surse proprii, odată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19. Se acceptă atât testele rapide antigen, cât și testele PCR”.
După anunțul făcut de ministrul Sănătății, profesorii reticenți în privința vaccinurilor au acceptat să-și administreze preparatul. Decizia Guvernului, pe care l-au aplaudat, le-a lăsat însă un gust amar.
- Nu sunt de acord cu așa chestie să impună. Fiecare cetățean să decidă pentru sănătatea lui. Eu cred că așa e corect, dar să impună profesorii și educatorii să facă testul acesta, odată la două săptămâni, eu cred că nu e corect. Se revoltă toți. Noi și așa achităm polița - 1.500.
- În general, în țările europene, din câte cunosc eu, oamenii sunt testați gratuit. Din resursele lor ar fi prea de tot, în primul rând, iar în al doilea rând, unii oameni au probleme de sănătate și le este interzis să administreze vaccinul. Nu este corect față de oameni, mai ales față de profesori, care nu au salarii mari, și să achiți 800 de lei o dată la două săptămâni e mult.
Anunțul făcut de ministrul Sănătății a fost principalul subiect discutat astăzi de pedagogii din toată țara. Chiar și cei care s-au vaccinat condamnă presiunile și abuzul din partea Guvernului, mai ales că unii colegi de breaslă nu-și pot administra vaccinul, din motiv de boală.
- Cred că ar fi o ieșire din situație, ca să fie acoperită acea poliță medicală pe care noi o avem, să acopere cheltuielile acestea, pentru că, oricum, noi lunar, undeva, acolo s-a acumulat o sumă de bani, care ar permite ca fiecare cadru didactic să-și facă acest test.
- Într-adevăr, este foarte scump! Eu nu lucrez într-o singură școală, ci și în alta, pentru că este foarte puțin și trebuie să închiriez apartament și va fi foarte scump. Și așa puțini rămân în țară, dar vor pleca și mai mulți. Eu îmi iubesc țara și vreau să rămân aici, dar dacă ne vor obliga, voi fi nevoită să plec.
- Consider că decizia care prevede efectuarea testului odată la două săptămâni din contul profesorilor este incorectă. Profesorii nu se vaccinează din diferite motive. Noi ne asumăm responsabilitatea la serviciu și față de sănătatea noastră. Sunt oameni care suferă de boli cronice, unii - cu forme severe, iar vaccinarea este categoric nedrept. Eu, de exemplu, tot nu m-am vaccinat - am alergie la medicamente. Consider că este foarte scump ca profesorii să facă testul de două ori pe lună.
Și oamenii de rând s-au solidarizat cu angajații sistemului educației. Ei spun că măsurile pe care le impune Guvernul îi fac pe oameni buni de plată în condiții de criză.
Autoritățile au anunțat că, pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19 în instituțiile de învățământ, este nevoie de vaccinarea a, cel puțin, 95 la sută din personal, până în 1 octombrie.
NTV Moldova