Marcați
Opoziția propune testare gratuită
24.08.2021, 15:56
Statul trebuie să asigure testarea gratuită a angajaților din sistemul educației. De această părere sunt deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Ei constată că noua putere nu a mișcat un deget, pentru a majora salariile pedagogilor, dar a și venit cu măsuri coercitive, care vor lovi direct în bugetele oamenilor. De fapt, obligarea profesorilor de a facă testul din cont propriu este o măsură camuflată de constrângere a acestora să se vaccineze.

Autoritățile nu-i pot obliga pe cetățeni să se vaccineze. O astfel de decizie ar stârni revolta întregii societăți. De aceea, Guvernul îi obligă să plătească. De această părere este deputatul Vladimir Odnostalco. În opinia lui, cei de la putere mizează pe faptul că mulți profesori, care încă nu s-au vaccinat, vor ceda, pentru a economisi lunar 1.600 de lei pentru teste.

Vladimir Odnostalco, deputat BCS: „Printr-o metodă vicleană, altfel nu poți spune, au inventat un mecanism, pentru ca, din punct de vedere juridic, să nu oblige, dar, pe de altă parte, să creeze condiții pentru ca oamenii să se vaccineze, chiar cu riscul unor demisii”.

Există însă oameni care nu se pot vaccina, iar cei care nu doresc să o facă nu pot fi forțați. În astfel de cazuri, statul trebuie să-și asume cheltuielile pentru testele COVID-19, consideră Vladimir Odnostalco.

Vladimir Odnostalco, deputat BCS: „Cine va achita aceste teste, obligatorii la fiecare două săptămâni? Profesorii? Dar actuala putere oare a făcut ceva pentru majorarea salariilor în sistemul educației? Oare a făcut ceva pentru ca profesorii să aibă venituri mai mari? Au obținut anumite privilegii sau niște măsuri de motivare? Nimic! Ei doar sunt puși în fața faptului de a face test la fiecare două săptămâni. Bine, dacă voi ați decis așa, atunci achitați! Noi pledăm pentru ca testele COVID-19 pentru toți angajaților din sistemul educației să fie achitate din bugetul de stat”.

Într-o declarație de presă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă decizia Guvernului și o califică drept una anti-socială.

”Este o hotărâre iresponsabilă și îndreptată împotriva zecilor de mii de angajați din educație, fie profesori, pedagogi, educatori, personal tehnic. Această decizie anti-populară și greșită ar putea lăsa școlile și grădinițele din țară fără personal didactic și tehnic, chiar la începutul unui nou an școlar. PSRM cere insistent guvernării să-și revizuiască decizia de a obliga persoanele nevaccinate din domeniul educației să plătească din bani proprii testele anti-COVID-19. Aceste teste trebuie să fie făcute exclusiv din contul bugetului de stat,” se menționează în declarația PSRM.

Testarea periodică a profesorilor nu este o măsură nouă. Astfel de măsuri au fost propuse în România și Estonia, la începutul anului de învățământ. În ambele țări, testarea angajaților din sistem este gratuită.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).