Marcați
Amenințare pentru Nistru
23.08.2021, 18:10
Ucraina continuă expansiunea energetică pe Nistru. Centrala hidroelectrică ”Novodnestrovsk” a pus în funcțiune industrială cea de-a patra turbină dintre cele șapte planificate. Ecologiștii din țara noastră avertizează că asta provoacă înnămolirea fluviului, care este principala sursă de apă potabilă pentru milioane de oameni. De asemenea, ei îi cer conducerii țării trebuie să întreprindă urgent măsuri pentru a preveni o catastrofă ecologică și economică, în urma acțiunilor părții ucrainene.

În timp ce soarta Nistrului provoacă îngrijorări în rândul populației din țara noastră, premierul Ucrainei, Denis Șmigal, a anunțat că punerea în funcțiune a noii turbine va asigura statul vecin cu energie electrică mai ieftină și va extinde posibilitățile de export.

Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei: „Oamenii vor primi o sursă energetică fiabilă, energie ecologică, ceea ce este foarte important, dar cel mai important este că ”Ukrhidroenergo” are anumite responsabilități sociale pentru furnizarea energiei electrice utilizate de populație. Asta ne oferă posibilitatea de a vorbi despre un tarif scăzut”.

Extinderea activității energetice pe Nistru pune presiune serioasă pe acest fluviu, avertizează ecologiștii. Directorul Asociației ”Eco-Tiras”, Ilia Trombițchi, a menționat că vom fi martorii unei scăderi dramatice a debitului apei, ceea ce va duce la transformarea lui în mlaștină.

Ilia Trombițchi, directorul Asociației ”Eco-Tiras”: „În general, tot Hidrocomplexul influențează negativ, deoarece se produce apă foarte transparentă și cu temperaturile de 7 grade mai jos decât cea naturală. În rezultat, noi avem vegetația foarte dezvoltată și care produce nămol. Înnămolirea Nistrului - în loc de nisip, noi avem acum nu plajă, dar practic tot râul este înnămolit. Capacitățile Nistrului pentru autopurificarea apei va fi scăzută. În acest caz, noi vom plăti mai mult pentru pregătirea apei de băut”.

Pentru construcția altor trei generatoare, Ucraina planifică să arendeze, pentru 49 de ani, aproximativ 20 de hectare din teritoriul moldovenesc și nu oferă nicio garanție de mediu. Subiectul trebuie să devină prioritar în dialogul bilateral al președintelui Maia Sandu cu omologul său ucrainean și abordat la nivel internațional, consideră ecologiștii. În caz contrar, accesul populației Moldovei la apă va depinde exclusiv de autoritățile de la Kiev.

Ilia Trombițchi, directorul Asociației ”Eco-Tiras”: „Ei nu vor construi aceste șapte, dacă Moldova va fi împotrivă și nu va da în arendă acest pământ. Iată de ce, asta este practic unicul caz când Guvernul Republicii Moldova pot pune condiții pentru funcționarea mai sănătoasă a acestui hidrocomplex și garanții că aceste condiții vor fi respectate din partea Ucrainei, dar asta este treaba guvernului, cum și parlamentului, dacă ele sunt de acord sau nu. ONG-urile nu sunt deacord cu această dare în arendă”.

Guvernul de la Chișinău nu a reacționat la punerea în funcțiune a celei de-a patra turbine de la Hidrocentrala ucraineană. Nici președintele Maia Sandu, care a discutat anterior cu Vladimir Zlenski despre acest subiect, nu a comentat aceste evoluții din bazinul Nistrului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).