Marcați
Lăsați pe cont propriu în Afganistan
20.08.2021, 14:20
Guvernul de la Chișinău nu cunoaște numărul exact al moldovenilor aflați în Afganistan. Ministerul de Externe a anunțat că nu are capacități de a afla câți cetățeni au rămas ostaticii crizei de la Kabul și nici mijloacele necesare pentru a-i repatria. În aceste circumstanțe, Guvernul de la Chișinău mizează în special pe sprijinul autorităților de la București.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat, pentru un post de televiziune din țara noastră, că încă nu a fost stabilit numărul exact al moldovenilor aflați în Afganistan. Se știe doar despre șase piloți, contractați de ONU pentru diferite misiuni în acest stat din Orientul Mijlociu.

”După cum știți, nu avem o misiune diplomatică în Afganistan. Din păcate, noi nu avem nici măcar posibiltatea să evaluăm câţi cetăţeni ai Republicii Moldova se află în Afganistan, cu excepția organizațiilor internaționale, statelor partenere şi, prin ei, la aceasta etapă, ştim de șase cetățeni”, a menționat ministrul de externe Nicu Popescu.

Cei șase concetățeni de-ai noștri sunt blocați la Kabul, în timp ce piloți ai altor state, care, de asemenea, lucrau pentru ONU, au și fost evacuați, se menționează într-un comunicat al Autorității Aeronautice Civile de la Chișinău. Potrivit Ministerului de Externe, ai noștri nu au reușit să ajungă la Aeroportul din Kabul și sunt adăpostiți la un loc sigur. Dacă vor reuși să ajungă în siguranță până la aeroport, vor fi preluați de un avion militar românesc, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Partea română a informat că aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, Pakistan, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul, pentru evacuarea cetățenilor, inclusiv a celor din Republica Moldova, atunci când tranzitul spre aeroport va fi posibil. Menționăm că cetățenii moldoveni se află într-o locație sigură”.

Amintim că, din 15 august, talibanii au preluat controlul Afganistanului, inclusiv al capitalei Kabul, după ce Statele Unite și NATO s-au retras din această țară. Diplomații acreditați la Kabul au fost evacuați, însă mii de angajați sau oameni care au muncit pentru structurile occidentale au fost abandonați. Ei au luat cu asalt Aeroportul din oraș, în încercarea disperată de a prinde orice cursă aeriană care le-ar permite să părăsească țara.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).