Marcați
Expert Transparency către majoritatea parlamentară: Rugămintea e să nu insistați asupra faptului că dețineți control asupra ANI
19.08.2021, 12:47
Experții Transparency International în Moldova atrag atenția că modificările propuse de PAS la legea privind Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar putea duce la politizarea acestei instituții. Reprezentantul ONG-ului, Mariana Kalughin, a declarat în cadrul consulturilor de azi că autorii proiectului ar trebui să revadă mai multe inițiative pe care le-au elaborat.

“Rugămintea e să nu insistați asupra faptului că dețineți control parlamentar asupra ANI pentru că noi peste tot în exterior spunem că ANI este o instituție independentă”, a declarat Kalughin.

Totodată, expertul Transparency a atras atenția că potrivit modificărilor propuse de PAS, majoritatea membrilor ai Consiliului de Integritate (CI) vor fi din partea partidului de guvernare.

“În opinia noastră, nu este acceptabil suplinirea cu cele două persoane propuse. Una desemnată de Parlament și alta de Președinte, pentru că asta ar dezechilibra felul în care puterile dar și societatea civilă își poate reprezenta interesele absolut legitime. În fond asta va duce la politizarea activității ANI pentru că practic 6 membri din 9 vor fi reprezentanți de partidul care guvernează (PAS)”, a conchis Kalughin.

Precizăm că potrivit modificărilor propuse de PAS, se urmărește creșterea numărului de membri a Consiliului de Integritate. Astfel, Parlamentul urmează să desemneze doi membri în Consiliul în loc de unul, iar pentru a avea un număr impar de membri în Consiliul, precum și pentru a avea un reprezentant al Președintelui Republicii Moldova în cadrul Consiliului, se propune și ca șeful statului să desemneze un membru.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).