Societatea civilă, îngrijorată de lipsa de transparență în votarea proiectelor PAS cu privire la sistemul de drept
Organizațiile neguvernamentale din Moldova atenționează majoritatea parlamentară că înclină spre calea abuzurilor și a lipsei de transparență. ONG-urile din țară, printre care ADEPT, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Institutul de Politici şi Reforme Europene, „Promo-LEX”, Amnesty International Moldova, Expert-Grup, au semnat un apel public în care cheamă Parlamentul să respecte transparența decizională şi să se abţină de la examinarea proiectelor de lege în regim de urgenţă, fără o justificare plauzibilă.
Semnatarii fac referire la proiectele din domeniul justiției propuse de PAS și care au fost votate vineri de majoritatea parlamentară în prima lectură. Societatea civilă atrage atenția că aceste inițiative abordează subiecte cu impact important, cum ar fi modalitatea procedurii de alegere a directorului CNA, modificări conceptuale şi numeroase ale legislaţiei ANI, modificarea Legii cu privire la Procuratură, CSM, CSP.
”Ele sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepţia proiectului cu privire la ANI) şi fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Şapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament în mai puţin de 10 zile în urmă”, se menționează în apelul public al ONG-urilor.
Societatea civilă amintește că Legea privind transparenţa în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului şi Concepţia privind cooperarea dintre Parlament şi ONG prevăd termene şi proceduri cu referire la examinarea proiectelor de lege, consultarea publică, transparenţa decizională, expertiza anticorupţie, avizul Guvernului. Potrivit ONG-urilor, aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate şi pentru a oferi o şansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vedere identificării celor mai bune soluţii pentru ţară.
Semnatarii solicită Parlamentului să organizeze consultări publice veritabile şi incluzive a acestor proiecte de lege, cu respectarea cu legislației cu privire la transparenţa în procesul decizional, în caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales.
Scrisoarea a fost expediată pe numele preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, precum şi altor factori de decizie.
NTV Moldova