Marcați
Deputatul socialist Alexandr Suhodolski condamnă excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP
13.08.2021, 13:49
Alexandr Suhodolski, deputat socialist, i-a amintit lui Sergiu Litvinenco de la PAS că regiunea autonomă Găgăuzia nu este un raion, iar în anul 1994, când a fost adoptată legea specială cu referire la această unitate teritorială, s-a stabilit foarte clar, prin consens între popoare, că organele de conducere ale Găgăuziei, inclusiv guvernatorul și procurorul regiunii, fac parte și pot participa în calitate de membri ai organelor de gestionare ale statului. Totuși, actuala conducere vrea lichidarea acestor drepturi legale.

Critica a venit în contextul prezentării proiectului de lege cu privire la modificarea Legii procuraturii, prin care se propune și excluderea procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Magistraturii.

În aceeași ordine de idei, Alexandr Suhodolski a mai spus că, cel mai probabil, PAS va dori și excluderea guvernatorului din componența Guvernului Republicii Moldova, din care face parte conform legii speciale privind UTAG.

”Acesta este primul pas, după care o să veniți și cu reducerea drepturilor Adunării Populare din Găgăuzia de înaintare a inițiativelor legislative. Noi vedem aceasta destul de clar, totul este scris”, a mai spus Suhodolski în adresa deputatului PAS.

”Egalați procurorul Găgăuziei cu un simplu procuror-șef al unui raion. Așa o să fie în continuare și cu guvernatorul, pentru că o să-l egalați cu funcția de președinte de raion. Eu vreau să vă spun că dvs., în mod real, nu înțelegeți ce înseamnă autonomia găgăuză și nici nu înțelegeți ce înseamnă implicarea reprezentanților Găgăuziei în formatul republican”, a continuat deputatul socialist.

”Eu am explicat raționamentele acestor modificări. Raționamentul este în următoarea idee: procurorii, pentru ca să fie membri ai CSP, trebuie să fie aleși de către Adunarea generală a procurorilor. Considerăm că, dacă eventual va fi o astfel de oportunitate, ar putea să fie ales procurorul Găgăuziei în componența respectivă, și atunci probleme nu ar trebui să existe”, a replicat Litvinenco, confirmând excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP.

Amintim că PAS a înaintat un proiect de lege cu privire la modificarea Legii procuraturii, scopul acestei inițiative fiind destituirea actualului procuror general și numirea unei candidaturi pe linie politică, care s-ar afla sub controlul instituțiilor acaparate de către PAS.

Socialiștii și comuniștii nu susțin acest proiect de lege.

TELEGRAPH
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).