Marcați
Vânzări ilicite de combustibil
20.07.2021, 13:16
Scumpirea galopantă a produselor petroliere pe piața internă, începând cu finele anului trecut, a favorizat vânzările ilicite. Concluziile au fost formulate de economistul Veaceslav Ioniţă. Într-o analiză a pieței, acesta constată că 46 la sută din vânzările cu amănuntul sunt realizate prin scheme frauduloase.

Volumul total al vânzărilor ilegale de motorină depăşeşte cinci miliarde de lei anual. În aceste condiţii, numai în anul 2020, statul a ratat venituri din taxe şi impozite în mărime de aproape 200 de milioane de lei, iar pierderile pentru perioada 2015-2020 se apropie de un miliard de lei, constată Ioniţă.

El atenționează că țara este împânzită de vânzători ambulanţi, care nu dispun de acte permisive și nu plătesc taxe către bugetul de stat. Destructurarea acestor scheme ilegale ar permite reducerea cu 50 de bani a prețului pentru un litru de motorină, estimează expertul. Motorina este vândută acum oficial cu 16,5 lei pentru un litru, comparativ cu 13,05 lei, în anul 2020, până la scumpir.

Vânzări ilicite de combustibil

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).