Marcați
Vor moderniza încă o școală
19.07.2021, 12:32
Încă o școală din Capitală va fi modernizată. Este vorba de instituția numărul 86 din sectorul Buiucani, unde acum își fac studiile peste 150 de elevi. Imobilul a fost construit în 1950, iar de atunci nu a mai fost reparat capital. Autoritățile municipale vor să demareze proiectul la sfârșitul anului, încât în instituție să poată studia 600 de elevi.

Potrivit primarului general al Capitalei, Ion Ceban, autoritățile municipale sunt în proces de elaborare a documentației de proiect pentru lansarea lucrărilor de renovare a Școlii numărul 86.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Ar fi o școală model, ar fi o școală modernă pentru foarte mulți copii din preajmă. Deocamdată, la această etapă este efectuat proiectul, care se propune să fie finalizat în luna septembrie a anului curent, după care vom depune toate actele și urmează să avem toate negocierile pe această parte, evident că, în continuare, în cazul în care toate lucrurile vor merge bine, să fie făcute aceste licitații pentru a progresa”.

În perioada lucrărilor de renovare, elevii și profesorii din Școala numărul 86 vor fi repartizați în alte instituții de învățământ, a precizat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Am vorbit cu Direcția Educație, să vorbească cu părinții și cu profesorii, copii și profesorii urmează să fie încadrați temporar în alte instituții. Atenție, doar când va începe reparația propriu-zisă, cu prezentarea proiectului către comunitate. Gimnaziul este în prezent, ceea ce este tot foarte important, frecventat de 152 de copii cu 22 de profesori, iar capacitatea acestei instituții la această etapă este de peste 600 de locuri și, spre regret, nu este valorificată. Ziceam, dacă începem proiectul, va fi construită o școală modernă, atât de necesară pentru sectorul Buiucani”.

În acest an, autoritățile Capitalei au alocat peste 130 de milioane de lei pentru renovarea instituțiilor de învățământ, inclusiv pentru redeschiderea a trei grădinițe în sectoarele Buiucani și Râșcani, a amintit primarul general Ion Ceban.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Inclusiv pentru deschiderea a trei grădinițe noi, sunt planificate mijloace financiare în sumă de 23 de milioane 500 de mii de lei. În sectorul Buiucani, două instituții, aproximativ 13 milioane 500 de mii de lei, iar în sectorul Râșcani este o instituție cu aproximativ 10 milioane de lei. Este vorba despre instituția de educație timpurie numărul 28 - în lucru la elaborarea proiectului. Sunt alocate aproximativ 11 milioane 350 de mii pentru redeschiderea a 26 de grupe noi la grădinițe și aproximativ trei milioane 600 mii lei pentru dotarea cu utilaj, mobilier, inventar și echipament”.

După renovare, șase instituții de învățământ își vor majora capacitățile și vor deveni complexe educaționale, cu școală și grădiniță. Pentru aceste lucrări, municipalitatea a alocat aproximativ 35 de milioane de lei, a specificat primarul general Ion Ceban.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „În sectorul Botanica, este vorba despre trei instituții, cu o valoare de 26 de milioane 200 de mii de lei. Liceul teoretic ”Pro succes”, Gimnaziul numărul 6, este vorba despre acea instituție care propriu-zis am întors-o municipalității. Este pentru prima dată când municipalitatea întoarce bunurile și obiectivele pe care le-a avut în posesie”.

Între timp, în cadrul proiectului ”Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din Chișinău” sunt izolate termic 23 de imobile. Este vorba de 14 licee, șase grădinițe și trei spitale. Valoarea proiectului este de 25 de milioane de euro, bani alocați de Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).