Marcați
52 de țări în ”zona roșie”
19.07.2021, 11:59
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a reluat practica întocmirii listei țărilor din așa-zisa zonă roșie. Aceasta a fost aprobată sâmbătă și a intrat în vigoare de astăzi. Ea include 52 de state, din care cei care ajung în țara noastră sau o vor tranzita vor fi obligați să respecte regimul de carantină de două săptămâni.

Printre țările incluse în lista publicată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Grecia, Rusia şi Irlanda.

Autoritățile au exclus din uz termenul de zonă galbenă și vor opera doar cu termenele de zonă roșie și zonă verde.

Cei care vin din zona verde trebuie să prezinte un test PCR negativ, efectuat cu, cel mult, 72 de ore înainte de intrarea în țară. În caz contrar, vor fi nevoite să respecte regimul de carantină de 14 zile. Excepție sunt cetățenii care s-au vaccinat şi au mai mult de 14 zile de la rapel, copiii cu vârsta de până la şase ani, elevii sau studenţii cu vârsta de până la 18 ani, însoțiți de adulți vaccinați.

Nu vor fi obligați să respecte carantina oamenii care provin din zona roșie, dar dețin certificat de vaccinare, precum și copiii cu vârsta de până la şase ani. În cazul minorilor cu vârsta între șapte şi 18 ani va fi nevoie de un test PCR negativ.

De asemenea, vor fi scutiți de regimul de carantină oamenii care deţin un act ce demonstrează că au anticorpi.

Persoanele plasate în carantină au liber la circulaţie după a şaptea zi, dacă au efectuat un test PCR şi rezultatul este negativ.

Lista se actualizează o dată la șapte zile, vineri, și intră în vigoare din lunea săptămânii viitoare. Documentul poate fi accesat pe paginile web ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).