Marcați
Inundațiile fac prăpăd în Europa
16.07.2021, 15:00
Ploile din ultimele zile au provocat inundații de proporții și victime în vestul Germaniei și în sudul Țărilor de Jos. Rețelele de canalizare nu au mai făcut față volumului de apă imens, iar mașinile au fost luate de șuvoaiele năprasnice. Oamenii au fost rugați să părăsească rapid locuințele, pentru a se salva de ape, în condițiile în care râurile sunt ies din matcă. Șapte victime au fost raportate și în Belgia, unde inundații au fost înregistrate la hotar cu Germania. De asemenea, au fost afectate grav Franța și Luxemburg.

Inundațiile au făcut prăpăd în zeci de orașe din vestul Germaniei. Unele agenții de presă anunță că au murit, cel puțin, 90 de oameni iar peste 1.000 sunt dați dispăruți. Landul Renania de Nord-Westfalia a fost cel mai afectat de ploile abundente. Cancelarul Angela Merkel s-a declarat copleșită de gravitatea situației.

Angela Merkel, cancelara Germaniei: „Nu sunt cuvinte pentru a descrie această ploaie puternică și aceste valuri de inundații. Este o catastrofă! Sunt șocată de unele locuri, care sunt complet înghițite de ape, iar oamenii, care sunt în mare pericol, stau pe acoperișuri, asumându-și riscuri. Mă bucur pentru cei care au rămas în viață, deși nu știm încă numărul celor decedați. Credem că vor fi mulți. Unii au murit ascunzându-se în propria locuință, iar alții - în timp ce încercau să-i salveze pe cei aflați în situații critice. Le transmit familiilor acestora sincere condoleanțe”.

Și în sudul Țărilor de Jos, oamenii au fost îndemnați să părăsească rapid locuințele, pentru a evita riscul de a fi înghițiți de ape. Zeci de case au fost inundate în provincie, unde sute de soldaţi au fost mobilizați pentru a ajuta la eliminarea consecințelor în urma inundațiilor. Deși autoritățile de la Amsterdam nu au raportat victime umane, nivelul apei în râurile Meuse şi Rur le-a depășit pe cele înregistrate în 1993 şi 1995, care au produs inundaţii grave.

În sudul și estul Belgiei, teritorii vaste au fost înghițite de ape. După ce mai multe locuințe s-au prăbușit în comuna Pepinster, sub presiunea apei, autoritățile au inițiat operațiuni de căutare.

În Franța și Luxemburg, mai multe linii de cale ferată au fost deteriorate de șuvoaie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).