Marcați
Ploaia a făcut prăpăd în raionul Căuşeni
13.07.2021, 15:12
Ploile torențiale din ultimele zile au inundat zeci de hectare de culturi agricole în raionul Căușeni. Angajații IGSU au intervenit în mai multe sate, pentru a pompa apa de pe lanurile cu grâu, porumb și floarea-soarelui. Fermierii spun că în această situație s-a ajuns din cauză că, acum câțiva ani, stația de pompare din regiune a ieșit din funcțiune.

În satul Chircăiești din raionul Căușeni au fost inundate lanuri de grâu pe o suprafață de 45 de hectare, iar de floarea-soarelui - pe o suprafață de 20 de hectare. De asemenea, au fost inundate lanuri cu porumb.

Ghenadie Vengher, agricultor: „De partea stângă e a lui domnul Pascaru Victor - grâu. Inundat, undeva, 30 de hectare la băiet. Alături e a lui Dudnic Anatol. Tot e gospodărie țărăneasca. Din recolta porumbului sunt afectate vreo 60 de procente. Mai departe nu ne putem baga, ca e apa peste tot, e baltă. Mai departe, sunt 55 de hectare de porumb complet inundate. Asta a lui domnul Vladimir Rusu”.

Deși producția de grâu nu a fost distrusă total, tehnica agricolă nu poate inerveni, pentru a finaliza secerișul.

Ghenadie Vengher, agricultor: „Combina aici nu se bagă degrabă. Putem să zicem că omul a pierdut tot ce a investit anul împrejur. Cum să scoată, dacă e inundat? Combina are 14 tone. Intră și nu-l scoate de aici nici tancul”.

Fermierul mai spune că apele i-au distrus și producția de mazăre.

Ghenadie Vengher, agricultor: „Personal, am 75 de ari de mazăre. E până la genunchi apa! Am investit o grămadă de bani şi în stropit, şi în semințe. Mai am încă un hectar şi 25 de lucernă, pentru animale. La fel - 100 de procente. Nu că 100, dar 110! Mă duc şi vă arăt la faţa locului. Pur și simplu, nu putem băga acolo - apa e la genunchi”.

Ivan Sprîncea, proprietar de terenuri: „E locul jos aici tare. Baltă e aici. De-atâta şi îneacă. Dar dacă ne-au dat aici cota, cum să nu punem? Alt pământ nu avem. Avem aici cota 25 sotci şi, iată, punem.

De șase zile, salvatorii pompează apa de pe terenurile agricole inundate.

Ion Arnaut, salvator IGSU: „Au sunat 112. Ne-au apelat. Au venit trei schimburi, câte opt ceasuri, şi ne schimbăm. Pompăm apa din acest canal în canalul de irigare. Avem pompă - motor T-40. Ne descurcăm destul de bine”.

Agricultorii din regiune spun că lanurile au fost inundate din cauză că stația de pompare s-a defectat.

Ghenadie Vengher, agricultor: „Motoarele electrice scoase - tot dat la fier uzat. De unde noi să avem bucurie, să avem roadă? Această pompă nu costă două ruble. Costă 10.000 de euro! Mă uit că transformatorul e bun, e conectat la rețeaua electrică. Pompele nu-s. Prin țevile acestea, când era inundația, apa se ducea în balta de la Chircăiești”.

O altă problemă pentru fermieri este blocarea canalelor de irigare.

Ghenadie Vengher, agricultor: „Asta se repetă fiecare al doilea an. Nu-i primul an, nu-i al doilea şi nu-i al treilea. În an, ne-a lovit seceta, dar anul aceasta ne-a lovit inundația”.

Pe lângă terenurile din Chircăiești, au fost inundate cele din Plop-Știubei și Valea Verde.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).