Marcați
Mai multă autonomie pentru primărie
12.07.2021, 12:14
Autoritățile Capitalei pregătesc documentele necesare pentru obținerea unui grad mai înalt al autonomiei, în raport cu bugetul de stat. Рachetul de acte va fi anexat la declarația publică, semnată anterior de partidele care au acces în Parlament, privind autonomia și descentralizarea administrației publice locale. Anunțul a fost făcut de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Ion Cebna, primarul general al Capitalei: „Rog colegii mei să pregătească toate documentele necesare, și mă refer la acea declarație publică, semnată de partidele politice cu privire la autonomia și descentralizarea administrației publice locale, și acele angajamente pe care, în calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale, dar și, în general, colegii de la CALM, au fost transmise, semnate și partidele politice ce și-au asumat să fie realizate. Nu vreau ca politicienii să vină și să se ducă, iar noi, primăriile, să rămânem cu aceleași probleme. Vrem votarea acestor inițiative, care vin din partea reprezentanților CALM”.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a prezentat și revendicările Congresului Autorităților Locale din Moldova, pe care forțele politice care au acces în Parlament s-au angajat să le îndeplinească.

Ion Cebna, primarul general al Capitalei: „Alocarea directă în bugetele locale a impozitului din venitul persoanelor juridice colectate în teritoriul respectiv, în volum de, cel puțin, 10 la sută, pentru bugetele municipiilor Chișinău și Bălți. Cel puțin, 15 procente pentru bugetele municipiilor și orașelor de reședință și, cel puțin, 50 la sută pentru bugetele orașelor și satelor, comunelor. Creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru orașe și municipii - de la 50 la sută până la, cel puțin, 75 de procente”.

Reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra autorităților publice locale este o altă solicitare din partea CALM către noua legislatură, a mai spus primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Ion Cebna, primarul general al Capitalei: „Asigurarea dreptului autorităților publice locale la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale, în vederea asigurării unor garanții și flexibilității suficiente pentru realizarea funcțiilor legale. Impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale, locale. Avem mii de dosare, doar la nivelul municipiului Chișinău. Același lucru se întâmplă în toată țara. Depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură”.

Toate revendicările administrațiilor locale urmează să fie semnate până la plecarea deputaților în concediu, a subliniat Ceban.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).