Marcați
Recursul CEC la CSJ
9.07.2021, 11:49
Comisia Electorală Centrală a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, după ce Curtea de Apel a hotărât micșorarea de la 41 la 12 a numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană. Decizia a fost pronunțată la solicitarea Partidului ”Platforma DA”. Anunțul a fost făcut de președintele CEC, Dorin Cimil.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că, potrivit legislației, instituția are la dispoziție 24 de ore, pentru a contesta decizia Curții de Apel, emisă joi seara.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: “Am primit doar partea rezolutivă a deciziei Curții de Apel Chișinău. Acuma, ea se analizează și credem noi că va fi supusă recursului, pentru a putea vedea și partea motivată, în ce constă rațiunea instanței de judecată pentru anularea, în parte, a hotărârii CEC ce vizează secțiile de votare peste hotare, în mărime ce nu depășește 12 secții de votare. Credem că, când vom primi partea motivată, vom înțelege care au fost raționamentele Curții de Apel să anuleze, în parte, actul elaborat de către CEC”.

Din cele 125 de milioane de lei, solicitate de CEC pentru organizarea în condiții normale a alegerilor parlamentare anticipate, Guvernul a alocat 70 de milioane. Alte 12 milioane reprezintă sprijinul tehnico-material din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ceea ce ține de asigurarea structurilor electorale cu echipament de protecție împotriva virusului COVID-19. Șapte milioane a alocat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a specificat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale: „În pofida acestor provocări, țin să afirm că CEC și-a realizat atribuțiile legale privind organizarea acestui scrutin, creând condiții pentru toți participanții la proces. Din cele 3,6 milioane de buletine de vot au fost tipărite și deja distribuite. Primele buletine de vot au fost expediate pentru alegătorii din afara țării, acte care au ajuns deja la destinație. Pe parcursul zilelor de ieri și astăzi, consiliile electorale de circumscripție din țară au recepționat buletinele de vot de la tipografie, iar mâine-dimineață vom repartiza, conform procedurilor stabilite”.

În cursa electorală sunt înscriși 23 de concurenți, inclusiv două blocuri electorale și un candidat independent. La cele 101 mandate din Parlament pretind 1.791 de concurenți. În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt incluși 3,28 de milioane de oameni, dintre care 237,7 mii se află peste hotare, iar 258,6 mii - în regiunea transnistreană.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).