Marcați
Ploile au distrus producția de caise
7.07.2021, 16:31
Primăvara cu temperaturi joase și vreme ploioasă a afectat puternic producția de caise de soiuri timpurii. Fermierii spun că, față de anul 2019, când au avut parte de 15 tone la hectar, în acest an vor cu lege de cinci ori mai puțin. Asta a determinat și scumpirea fructelor, în medie, cu cinci lei pentru un kilogram.

Agricultorul Ion Burduja din comuna Băcioi, municipiul Chișinău, spune că din puținii caiși din livadă nu va obține suficiente fructe pentru vânzare.

Ion Burduja, agricultor: „Caisul a fost afectat primăvara, că a fost umiditate, frig - nu a fost polenizare. Primele soiuri, care au înflorit, au făcut polenizare, iar al doilea, al treilea - mai greu. Nu s-a făcut polenizarea și caise sunt foarte puține. Dar cred că vreo două-trei kilograme, de mâncare, să fie, mai mult cred că nu o să fie.

Spre fericirea pomicultorului, piersicii nu au fost afectați de vremea rece și precipitații.

Ion Burduja, agricultor: „Până când, de ploi piersicul nu este afectat. De grindină ne-a scăpat Domnul și nu a fost prin regiunea noastră. Piersic este, cred că o să scoatem cheltuielile. Trebuie să ne ajungă și pentru familie, nu numai pentru muncă să lucrăm. Cel puțin, vreo 15 tone trebuie să culegem. Uitați-vă, piersicul și aromat, și gust - piersicul moldovenesc e piersic, față de alte soiuri. Uitați-vă, cât este de aranjat piersicul. Nu aș spune că este mai rău ca acel care este adus de peste hotare”.

Fermierul spune că va începe vânzarea fructelor la prețul de 20 de lei pentru un kilogram. În august, când se vor coace toate soiurile, fructele se vor ieftini și până la cinci lei pentru un kilogram, a mai spus Ion Burduja.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).