Marcați
”După votare, mergi la vaccinare!”
6.07.2021, 16:59
”După votare, mergi la vaccinare!”. Este îndemnul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale către cetățenii care încă nu și-au administrat preparatul antiCOVID-19. Pentru a accelera procesul de imunizare, autoritățile au decis extinderea până la ora 21:00 a programului de activitate al tuturor punctelor de vaccinare, în ziua alegerilor parlamentare.

Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Am venit cu rugămintea către toată asistența medicală primară ca, pe parcursul zilei scrutinului, să activeze pe toată ziua toate punctele de vaccinare, astfel, cu sloganul ”după votare, mergi la vaccinare”, contăm să asigurăm accesul la cât mai mulți cetățeni care nu au reușit să se vaccineze. Pentru a fi asigurat scrutinul în maximă siguranță, am ajutat la asigurarea cu echipamente de protecție și dezinfectant, atât cât a fost solicitat, care a fost repartizat în toate secțiile de votare”.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, a mai anunțat că certificatul de vaccinare online va fi disponibil de săptămâna viitoare.

Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Certificatul va conține două identificatoare de tip QR-cod. Unul pentru compatibilitate internațională, iar celălalt va oferi posibilitatea de validare a autentificării certificatului din sistemul registrului de stat a vaccinării COVID-19. Va fi în trei limbi: româna, rusa și engleza și va putea fi descărcat de pe platfoma online. Întreprindem toate acțiunile pentru a facilita călătoria între state a cetățenilor vaccinați”.

În contextul creșterii numărului de contaminare cu noua tulpină a coronavirusului în mai multe țări, autoritățile au reiterat îndemnul către oameni de a se imuniza, pentru a evita formele grave ale bolii.

Ninel Revenco, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare: „Aceste noi tulpini s-au demonstrat a fi mai contagioase. E destul de cinci - opt secunde să fii alături de un pacient bolnav cu aceată tulpină și deja este garantat că te vei îmbolnăvi. Odată ce te-ai vaccinat ești sigur că nu vei face varianta gravă, foarte gravă. Sunt cazuri de sindroame foarte severe și în vârsta copiilor adolescenți. Vorbesc de copiii după 10 ani”.

Țara noastră a expediat probe de laborator peste hotare, pentru a afla dacă tulpina ”Delta” a coronavirusului a pătruns în Republica Moldova.

Ninel Revenco, președintele Comitetului Național de Experți în Imunizare: „În condițiile în care în țările vecine va crește numărul de pacienți bolnavi, dar și în țara noastră se va resimți o creștere a numărului pacienților bolnavi în stare gravă și extrem de gravă, în aceste condiții, sigură că autoritățile centrale vor restrecționa și vor impune careva condiții. Intuiesc că se va înăspri controlul la frontieră. Intuiesc că se va înăspri controlul acelor persoane care sunt nevaccinate sau care nu respectă carantina odată ce au intrat în țara noastră”.

Pe parcursul acestei luni, în Republica Moldova urmează să ajungă până la 500 de mii de doze de vaccin, prin intermediul platformei COVAX. De asemenea, 200 de mii de doze va livra compania ”Pfizer”. Oficial, 13,56 la sută dintre moldoveni sau peste 464 de mii au fost imunizați împotriva coronavirusului, inclusiv 282 de mii și cu a doua doză. În rândul angajaților sistemului sănătății rata de vaccinare este de aproximativ 84 la sută.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).