Marcați
300 de minori dispar anual
5.07.2021, 18:08
Un copil de patru ani a fost pierdut, ieri, în Capitală. Acesta era cu părinții la un festival desfășurat la Grădina Botanică. Minorul a fost identificat de ofițerii de patrulare și adus părinților. În acest context, Inspectoratului Național de Securitate Publică lansează un îndemn către cetățeni să fie extrem de vigilenți, deoarece anual în țara noastră sunt dați dispăruți câte 300 de minori.

În cele mai multe cazuri, minorii dați dispăruți sunt identificați în primele 24 de ore.

Natalia Carapcevschi, ofițer principal al Secţiei siguranţă minori a Inspectoratului Naţional de Securitate Publică al IGP: “În 70 de procente a cazurilor înregistrate, minori sunt depistați în timp de 24 de ore. Pentru perioada anului 2020 au fost înregistrate 810 cazuri cu participarea a 835 de copii. Pentru perioada anului 2021, a șase luni, au fost înregistrate 381 de cazuri cu participarea a 346 de copii”.

Autoritățile precizează că, în cazurile de dispariție, părinții sau tutorii să sesizeze imediat forțele de ordine. Cei care admit astfel de cazuri din neglijență, riscă amenzi între 300 și 750 de lei.

Natalia Carapcevschi, ofițer principal al Secţiei siguranţă minori a Inspectoratului Naţional de Securitate Publică al IGP: „Este foarte important, poate fi părintele sau persoana în grija căreia se află copilul, este important ca aceasta cât mai rapid să apeleze organele de poliție. Ca aceștea imediat să întreprindă toate măsurile necesare pentru a evita aflării situației de risc a minorului. Cazul se cercetează, se stabilesc toate circumstanțele, care au fost motivele că minorul a rămas singur. Desigur se prevede și pedeapsa părinților pe articolul 63 Codul contravențional în cazul în care se stabilește că acesta a neglijat față de copilul său”.

Minorilor identificați după dispariție li se acordă consiliere psihologică.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).