Procuratura Anticorupție și CNA au prezentat schemele prin care a fost devalizată Banca de Economii, în urma acțiunilor unor companii controlate de oamenii de afaceri Veaceslav Platon și Ilan Șor. Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, acestea demonstrează clar implicarea celor doi în fraude din sectorul financiar-bancar. Platon este învinuit de însușirea frauduloasă a 53 de milioane de euro sau peste un miliard de lei.
Potrivit schemelor prezentate de cele două instituții de drept, cinci agenți economici, care fac parte din grupul Platon, ar fi beneficiat, în anul 2011, de credite de 40 de milioane dolari și 123 de milioane de lei de la Victoriabank. Banii au ajuns la companii înregistrate în zone offshore. Pentru obținerea acestor credite, au fost puse în gaj acțiuni ale Moldindconbank, ASITO, imobile din proprietatea Moldindconbank și din Federația Rusă, care i-ar aparține lui Platon. Transferurile au fost efectuate în format electronic, de pe același IP.
"Agenții economici care au luat credite de la Victoriabank erau gestionate de persoane interpuse. Persoane, care, de facto, nu au avut intenția desfășurării unei activități economice. Beneficiar efectiv este o altă persoană . Și în cazul de față, potrivit probelor administrate, în cadrul urmării penale, este Veaceslav Platon", a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.
Creditele de la Victoriabank au fost contractate pentru o perioadă de 4 ani, adică până în 2015. Între timp, două societăți comerciale, care fac parte din grupul Șor, au luat credite de peste 53 de milioane de euro de la BEM. În final, acești bani au ajuns la o companie care a restituit datoriile celor cinci agenți economici față de Victoriabank, iar pentru Banca de Economii aceste credite au devenit neperformante.
"Banca de Economii acordă credite la două companii rezidente, care la rândul lor transferă mijloacele bănești prin contracte fictive. Ca în final banii să ajungă la compania cu nr 3 indicată în schemă. Compania respectivă încheie un contract de fidejusiune cu Victoriabank, în vederea garantării restituirii împrumuturilor celor cinci agenți economici", a mai adăugat Morari.
Conducerea Procuraturii Anticorupție a anunțat că pe numele fostului deputat Veaceslav Platon au fost inițiate două cauze penale. Una, în data de 21 iunie 2015, pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari, iar alta - în data de 18 august 2015, pentru deposedarea Băncii de Economii de bani, printr-o schemă infracţională. Într-un caz, acesta riscă până la 15 ani de închisoare, iar în altul - până la 10 ani. Șeful de la anticorupție, Viorel Morari, a precizat că Procuratura Generală a inițiat procedura de extrădare a lui Platon din Ucraina. El a dezmințit declarațiile avocaților lui Platon, potrivit cărora clientul lor ar fi renunțat la cetățenia Republicii Moldova și, de aceea, nu poate fi extrădat. Platon a fost dat în urmărire internaţională în data de 25 iulie. În aceeași zi, el a şi fost reţinut de către ofiţerii Serviciului de Securitate al Ucrainei.
NTV Moldova