Marcați
Pericol de incendii în perioada secerișului
1.07.2021, 16:53
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat astăzi o campanie de prevenire a incendiilor în perioada secerișului. Până în luna septembrie, ei vor împărți pliante cu regulile pe care fermierii trebuie să le respecte în această perioadă, pentru a minimiza riscurile de izbucnire în lanuri a focului. În primul rând, înainte de recoltare, fiecare ogor cu aria de, cel puțin, 30 de hectare trebuie delimitat cu fâșii cosite și arate.

Potrivit Șefului Secției Apărare Împotriva Incendiilor din cadrul IGSU, Serghei Josan, printre cele mai frecvente cauze ale izbucnirii incendiilor este și folosirea tehnicii defectate.

Serghei Josan, șeful secției Apărare Împotriva Incendiilor din cadrul IGSU: „Trebuie să se verifice obligatoriu tehnica, care va fi antrenată, precum și asigurarea lanurilor de cereale cu zone special amenajate pentru tehnica care va fi implicată, unde va avea loc deservirea acestora sau alte procese tehnologice ale lor. Limitarea lanurilor de grâu de drumuri, căi ferate și forestiere sau alte zone a pășunilor, prin fâșii de protecție a razei cu lățimea de șase metri”.

Un factor obligatoriu este asigurarea tehnicii agricole cu extinctoare, a subliniat adjunctul comandantului Detașamentului Salvatori și Pompieri a sectorului Botanica, Vitalie Palamari.

Vitalie Palamari, adjunctul comandantului DSP Botanica: „Vă prezint, la moment, cu ce este dotată această tehnică. Vedem că sunt două stingătoare. Stingătoarele sunt pregătite cu pulbere. Dacă apare un eventual incendiu, combinerul poate acționa în mod rapid cu aceste stingătoare. Vedem la moment că pe combină este un butoi cu apă, avem o ladă cu nisip și plapumă ignifugă în caz de un incendiu care poate acționa rapid la stingerea acestuia. Totodată vedem că combina este dotată și cu două mături, care tot se prevăd pentru stingerea unui incendiu”.

Unul dintre combinerii instruiți de pompieri și salvatori ne-a spus că deja cunoaște ce măsuri trebuie să întreprindă în cazuri de incendiu în lan.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în timpul secerișului de anul trecut a fost înregistrat un singur caz de incendiu, în urma căruia au fost afectate aproape 6,5 hectare de grâu.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).