Marcați
Creşte vârsta de pensionare pentru femei
1.07.2021, 16:29
Vârsta de pensionare pentru femei a crescut, de astăzi, cu încă şase luni şi constituie 59 de ani şi şase luni. Prin urmare, stagiul complet de cotizare este 32,5 de ani, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale, într-un comunicat de presă.

Vârsta de pensionare a început să crească din anul 2017, ca urmare a unei reforme promovate de Guvernul condus de Pavel Filip. Documentul stabilește majorarea etapizată a vârstei până la nivelul de 63 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Totuşi, în urma unei inițiative a deputaților socialiști, Parlamentul a votat, în decembrie 2020, legea care prevede micșorarea vârstei de pensionare până la 57 de ani, pentru femei, și până la 62 de ani, pentru bărbați. Documentul mai prevede că femeile care au născut și au educat cinci și mai mulți copii până la vârsta de opt ani vor ieși la pensie la 54 ani, iar pentru persoanele care au realizat, cel puțin, 10 ani compleți de cotizare în condiții de muncă deosebite, vârsta standard de pensionare se diminuează între cinci ani și 9,5 ani, în funcție de stagiu. Legea va intra în vigoare din 1 ianuarie 2022.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).