Marcați
Au soluționat problema mirosului greu
29.06.2021, 17:32
Mirosul greu, emanat de la stația de epurare din Capitală, nu va mai fi resimțit nici pe timp de caniculă. Asigurările vin din partea administrației ”Apă-Canal Chișinău”. Reprezentanții companiei spun că, pentru a nu permite reapariția acestei probleme, desfășoară săptămânal sute de controale la companiile care fac deversări. De asemenea, folosesc reagenți, care inhibă eliminarea mirosului din nămolul care ajunge la stația de epurare.

Arcadie Rusnac, șeful departamentului calității, Apă-Canal: „Garantăm și sperăm că miros în afara stației de epurare nu o să fie și nici nu trebuie să fie. Noi am întreprins toate măsurile împreună cu organele locale ca să nu mai fie miros”.

Reprezentanții ”Apă-Canal Chișinău” au precizat că mirosul neplăcut provine nu doar de la stația de epurare, ci și de la firme care nu respectă regulamentul de deversare a apelor uzate.

Arcadie Rusnac, șeful departamentului calității, Apă-Canal: „Deversările de grăsimi, deversările de la prelucrarea peștelui, laptelui, mezelurilor, sunt cele care aduc un miros extraordinar. – Câte controale efectuați săptămânal? – Se execută aproximativ 100 de controale. Acum esle se efectuează și noaptea, și sâmbătă, și duminică”.

Companiile neoneste ar putea fi sancționate cu până la 50 de mii de lei.

Arcadie Rusnac, șeful departamentului calității, Apă-Canal: „Dacă o să depistăm că deversează deșeuri, atunci se va ajunge chiar și până la stoparea activității întreprinderii, de a stopa producerea. Agentul economic trebuie să aibă stație locală”.

Lucrările de modernizare a stației de epurare sunt executate în proporție de 70 la sută. Zilnic, pe șantier muncesc aproximativ 50 de oameni.

Arcadie Rusnac, șeful departamentului calității, Apă-Canal: „Majoritatea obiectelor sunt executate, dar suntem în proces de montare a utilajului, în proces de testări, reglări și punere în funcțiune. Sperăm că până la finele anului, vor fi executate toate lucrările”.

Reprezentanții ”Apă-Canal Chișinău” au mai spus că furnizorul trece prin cele mai mari schimbări din istoria sa.

Arcadie Rusnac, șeful departamentului calității, Apă-Canal: „S-au întreprins multe lucrări începând cu anul trecut. Am astupat, am acoperit depozitele de nămol, instalațiile, canalele de apă unde concentrațiile sunt mari, la fel, acoperite. Se utilizează un reagent special pentru stabilizarea nămolului pentru a nu da miros, să nu producă seră”.

Autoritățile Capitalei și administrația ”Apă-Canal Chișinău” planifică să acopere toate instalațiile de la stația de epurare, încăt să excludă orice emanare în aer a substanțelor nocive.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).