Marcați
Cod galben de caniculă
24.06.2021, 17:50
Meteorologii au emis astăzi cod galben de caniculă. Potrivit avertizării, valabile două zile, pe arii extinse, temperaturile vor ajunge, după orele amiezii, până la 33 de grade Celsius. În context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează asupra sporirii pericolului incendiilor și recomandă evitarea folosirii focului, mai ales în zonele forestiere.

Principalele amenințări pentru păduri și locurile cu vegetație în perioada caniculei vin din partea oamenilor care ies la iarbă verde, ne-a spus ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU: „Aici vorbim de pericolul incendiilor din cauza acelor mangaluri sau a focurilor deschise, care sunt folosite de către oameni. Este foarte important ca oamenii să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor, în special când se află în spațiile de agrement, să nu folosească focul deschis pentru nimicirea vegetației uscate sau a gunoiului menajer”.

Din cauza temperaturilor înalte, oamenii sunt tentați să caute salvarea în apa lacurilor, iar asta, de asemenea, implică riscuri, a mai spus ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU: „Aici vorbim de evitarea consumului de băuturi alcoolice, de scăldatul în locuri neautorizate, neamenajate corespunzător. O atenție separată vine și pentru oamenii care au în grijă minori, în special să fie foarte atenți să îi monitorizeze în preajma bazinelor acvatice, pentru ca aceștia să nu fie supuși riscului”.

Locuitorii Capitalei spun că rezistă cu greu pe timp de arșiță și năduf.

Potrivit șefului Direcției Prognoze Meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, în următoarele zile, vremea va fi variabilă, cu arșiță alternată de ploi de scurtă durată.

Ghenadie Roșca, șeful direcției de prognoze meteorologice: „Noi deja am emis un cod galben de caniculă și el va fi valabil pentru data de 24-25, pentru temperaturi care vor urca până la 33 de grade Celsius. Desigur, nu este exclus să avem și temperaturi de 34-35, ceea ce se va încadra în acest cod galben. Deci, pentru următoarele șapte zile, ne așteptăm ca vremea să fie una cu instabilitate atmosferică în prima jumătate a zilei, după care vremea se va stabiliza și, respectiv, în prima jumătate, ne așteptăm ca să mai avem ploi cu descărcări electrice”.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că, în cazul în care temperatura aerului va depăși 35 de grade Celsius, va instala corturi în Capitală, unde oamenii se vor putea refugia de arșiță și vor primi apă.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).