Moldova trebuie să plătească o penalitate de aproximativ 330 de mii de euro, din cauză că nu a valorificat la timp un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Mai mult, aceasta ar putea să crească, deoarece Guvernul nu a îndeplinit și alte prevederi ale Acordului de restructurarea a Căi Ferate din Moldova, în baza căruia a fost acordat împrumutul. Termenul limită pentru aceste angajamente a expirat în data de 13 mai 2016. Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vitalie Rapcea, a declarat că în această situație s-a ajuns din cauza birocrației.
Semnarea acordului de finanțare dintre Ministerul Finanţelor şi Calea Ferată din Moldova este o precondiţie restantă din Acordul de finanţare încheiat de Republica Moldova cu BERD. Întârzierea duce la creșterea comisionului de angajament, care este calculat din 15 martie 2015. Până acum, din cauza tergiversării acestui proces, acest comision a ajuns la 328 de mii de euro.
"Comisionul îl plătim pentru faptul că nu am reușit să accelerăm procesul de contractare a acestui împrumut, propriu-zis de efectivitatea primei tranșe, pentru că comisionul de angajament se plătește din momentul când am semnat până în momentul în care tragem. Toată procedura birocratică de promovare a acestui proiect de lege ne costă atât", susține viceministrul al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vitalie Rapcea.
Pentru a debloca situația, Ministrul Transporturilor a propus ca împrumutul, de 52,5 milioane de euro, să fie garantat parțial de către Calea Ferată din Moldova, prin punerea în gaj a locomotivelor ce urmează a fi achiziţionate cu banii BERD. Vitalie Rapcea a explicat că întreprinderea nu dispune de alte active, ce ar putea fi gajate. La rândul lor, deputații din opoziție au atenționat că acest împrumut s-ar putea transforma într-o datorie de stat.
"Unicul împrumutant este Ministerul Finanțelor și nu Calea Ferată. Calea Ferată este pe recreditare la acest împrumut și Ministerul Transporturilor, dar responsabilitatea îi revine Ministerului Finanțelor. Noi nu avem o siguranță cum acest împrumut va fi rambursat de către Calea Ferată și să mai punem un nou împrumut pe seama bugetului de stat. Cred că nu este corect", a declarat președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi.
"Stimați colegi, care veți vota acest proiect. Este vorba de încă un miliard de lei, dacă să vorbim de curs de 50 milioane de euro. - Dar, în total, sunt 120 de milioane. - Este vorba de aproape 3 miliarde de lei suplimentar, inevitabil va duce la majoarea datoriei de stat", a adpugat Igor Dodon.
Proiectul de lege privind eliberarea parțială a Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova" de obligația rambursării împrumutului a primit avizul Comisie Economie Buget și Finanțe, cu voturile deputaților din coaliția de guvernare și neafiliaților.
NTV Moldova