Marcați
Ajutați să întemeieze afaceri
23.06.2021, 17:43
Inițierea afacerilor devine mai simplă, datorită sprijinului oferit de stat. Anunțul a fost făcut de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care va sprijini 45 de antreprenori debutanți în domeniul agricol, prin mecanismul subvențiilor în avans. Ajutorul este orientat către imigranții care au revenit de la muncă de peste hotare, femei și tineri. În acest scop, au fost alocate aproximativ 26 de milioane de lei.

Conform datelor preliminare, 22 de proiecte vor viza înființarea și modernizarea plantațiilor multianuale, achiziția tehnicii și echipamentului agricol necesar pentru îngrijirea acestora pe o suprafață de 128 de hectare.

Vadim Curmei, director al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură: „În perioada de 15 aprilie-18 iunie a fost a fost demarat cel de-al VII-lea apel a proiectului plăți în avans. Este destinat tinerilor femei, fermierilor, dar inclusiv și migranților reveniți de peste hotare. În perioada apelului dat au fost depuse 45 de cereri sau să spunem așa de solicitări. 24 de proiecte vor fi gestionate de femei, iar 21 de proiecte vor fi gestionate de către tinerii fermieri. Au fost aplicate în domeniul zootehnic, au fost aplicate, ceea ce îi legat de plantațiile multianuale, inclusiv și a utilajului care urmează a fi procurat ca să implementeze aceste proiecte”.

După implementarea proiectelor, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va monitoriza antreprenorii timp de cinci ani, pentru a se asigura că afacerile se dezvoltă.

Vadim Curmei, director al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură: „Procedurile de monitorizare în cadrul instituției sunt serviciul și direcțiile corespunzătoare ce verifică activitățile acestor proiecte, dar iarăși, implementarea acestor proiecte este pe debursarea a trei tranșe de bani. După fiecare tranșă urmează ca ei să vină cu acest raport de progres”.

Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Vadim Curmei, a mai specificat că, prin acest mecanism de finanțare, statul urmărește crearea locurilor de muncă în zonele rurale.

Vadim Curmei, director al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură: „Aplicanții la aceste proiecte trebuie să aibă o activitate economică nu mai puțin de un an de zile. Nu trebuie să gestioneze alte activități în domeniul agriculturii. Tânăr fermier, noi vorbim până la vârsta de 40 de ani și femeia fermier nu are limita de vârstă. În urma acestor proiecte, aceste 40 de proiecte urmează a fi deschise alte 80 de locuri de muncă, dar iarăși, statul nemijlocit câștigă că vin tineri și femei care investesc și fac investiții”.

Proiectul de finanțare a startup-urilor în agricultură a demarat în 2018. Până acum, de subvenții în avans au beneficiat 207 de solicitanți.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).