Marcați
Prăpăd provocat de ploi în 17 raioane
23.06.2021, 11:59
Ploile puternice, însoțite de vânt și grindină, au afectat culturile agricole pe o suprafață de peste 8.000 de hectare. Informațiile au fost prezentate marți, în ședința Guvernului interimar. În special, este vorba de plantaţii de porumb, floarea-soarelui şi orz. Prejudicii au fost provocate în 38 de localități din 17 raioane.

Puhoaiele au distrus și 12 kilometri de drum şi 820 de metri pătraţi de acoperiș. Mai multe comisii pentru situații excepționale estimează local prejudiciile provocate de intemperie. Anterior, ministrul în exerciţiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a anunţat că, potrivit calculelor preliminare, pierderile depăşesc 50 de milioane de lei. De asemenea, el s-a arătat îngrijorat de faptul că statul nu dispune de fondurile necesare pentru a oferi ajutoare şi despăgubiri, deoarece banii din Fondul de Rezervă al Guvernului, prevăzuți pentru intervenție în situații de acest fel, au fost folosiți, la sugestia președintelui Maia Sandu, pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Ca urmare, Guvernul dispune de doar 28 de milioane de lei, a precizat ministrul în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju.

Ion Perju, ministru în exerciţiu al Agriculturii, 17 iunie: „Până în prezent, avem deja sub 50 de milioane pagube, care sunt raportate de către comisiile situații excepționale. Este o sumă destul de mare pentru această perioadă de timp. Eu nu-mi închipui ca rezerva financiară a statului să fie golită. În cea mai săracă casă, am spus, totdeauna trebuie să fie lăsat un ban pentru zile negre. La moment, securitatea alimentară a țării este asigurată. Dacă vor continua ploile şi dacă avem probleme cu recoltarea, da, am putea avea probleme, riscuri sunt”.

Pe lângă acordarea ajutoarelor şi despăgubirilor, Guvernul ar trebui să identifice urgent alte 12 milioane de lei pentru procurarea unui nou lot de rachete antigrindină şi să deschidă noi puncte de lansare a acestora, a mai spus demnitarul. De la începutul acestui an, pentru a reduce efectele grindinei, au fost lansate aproape 5.000 de rachete.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).