Marcați
Îndemn la vaccinare pentru gravide
17.06.2021, 17:02
Gravidele și femeile care alăptează se pot vaccina împotriva coronavirusului. Specialiștii spun că nu există date care să arate că fătul ar putea fi afectat de preparatele antiCOVID-19 și că anticorpii formați în urma imunizării i se transmit fătului prin laptele matern. Medicii spun că imunizarea gravidelor trebuie să aibă loc din trimestrul doi al sarcinii.

Gravidele care s-au imunizat împotriva COVID-19 pe parcursul sarcinii nu au prezentat semne de complicații și au născut în termenele stabilite, iar nou-născuții nu au malformații, a declarat obstetricianul-ginecolog, Maxim Calaraș.

Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog: „Avem datele unor studii observaționale din Statele Unite unde din 92 de mii de persoane vaccinate 820 s-a declarat ca fiind gravide și au trecut prin ambele doze de vaccin. Nici la una din ele pe final nu au fost sesizate careva complicații,starea feților a fost satisfăcătoare, au născut la termen fără malformații. Adica nici un caz raportat de acțiune negativă a vaccinului asupra gravidelor. Monitorizăm în continuare rezultatele acestor vaccinări și până în prezent datele sunt îmbucurătoare”.

Deși vaccinarea împotriva coronavirusului poate fi realizată în orice perioadă a gravidității, specialiștii recomandă această procedură din trimestrul doi.

Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog: „Adică cum se termină săptămâna a douăsprezecea de sarcină, cum se încheie procesul de organogeneză, deja e undă verde pentru vaccinare. Nu s-a depistat nici un efect negativ teratogen asupra embrionului. Nu a crescut cu nici o zecime de procent rata avorturilor spontane în primul trimestru în rândul celor vaccinate, comparativ cu non-vaccinate. Posibil, în scurt timp, indicațiile pentru vaccinare vor fi lărgite, posibil se va accepta vaccinarea gravidelor la orice termen de sarcină, nemaivorbind de perioada de proceare”.

Femeile vaccinate dau naștere nou-născuților cu anticorpi împotriva COVID-19, mai spun medicii.

Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog: „S-a atestat titru de anticorpi anticovid în sângele gravidei, s-a testat acest titru în sângele din cordonul ombilical, adica sângele fătului acolo și în lapte. În toate trei lichide biologice titrul a fost foarte înalt, mult mai înalt decât la gravida care a făcut boala aceasta spontan de la sine a produs propria imunitate, însă titrul anticorpilor obținuți după vaccinare era mult mai înalt și anticorpii sunt mult mai activi, și ei circulă, și în sângele fătului, și în laptele matern”.

Până în 16 iunie, în țara noastră au fost administrate peste 577 de mii de doze de vaccin. Peste 186 de mii de oameni au fost imunizați cu ambele doze.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).