Marcați
Burse în învățământul tehnic
16.06.2021, 18:12
Guvernul a aprobat astăzi planurile de pregătire a specialiștilor în instituțiile de învățământ profesional-tehnic pentru anul de studii 2021-2022. Acesta prevede acordarea a 8.279 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, iar 525 de locuri - pe bază de contract.

În cadrul ședinței Guvernului a fost aprobat și planul de admitere pentru învățământul profesional-tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar. Acesta prevede finanțare de la bugetul de stat pentru 3.900 de tineri și 7.310 locuri contra taxe.

Liliana Pogolșa, ministrul în exercițiu al Educației, Culturii și Cercetării: „Aprobarea comenzii de stat are drept scop asigurarea formării profesionale în învățământul profesional tehnic cu cadre calificate. Proiectul hotărârii de guvern a fost elaborat în conformitate cu următoarele: necesitatea racordării ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ profesional tehnic la nevoile pieței muncii, analiza rezultatelor concursului de admitere din cadrul instituțiilor de învțățământ porfesional tehnic în naul precedent de studii 2020-2021, numărul absolvenților în anii de studii 2020-2021, propunerile ministerelor de resort și instituțiilor de învățământ profesional tehnic, publice și private precum și rezultatele evaluării externe ale instituțiilor de învățământ”.

Comparativ cu anul trecut, planul de admitere în învățământul profesional-tehnic prevede cu 22 de locuri mai mult pentru absolvenții claselor gimnaziale. Conform Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, instruirea unui elev la programele de formare profesională în baza studiilor liceale și medii de cultură generală costă, în medie, 30 de mii de lei anual.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).