[ X ]
Marcați
Proiecte sociale în satul Unțești
10.06.2021, 15:26
Reparația drumurilor, construcția rețelei de alimentare cu apă și reabilitarea grădiniței. Sunt realizările primarului satului Unțești din raionul Ungheni, Nicolae Sorotinschi. El a preluat mandatul din 2015, iar de atunci a reușit să le inspire localnicilor speranța că pot avea un viitor frumos și în provincie.

Printre primele proiecte derulate la Unțești a fost reabilitarea grădiniței. După finalizarea lucrărilor, cei 54 de copii au parte de condiții mult mai bune, comparativ cu generațiile de acum câțiva ani.

Nicolae Sorotinschi, primar PSRM al satului Unțești, raionul Ungheni: „Am început-o cu gazificarea care am adus-o în regulă, gazificarea grădiniței. Pe parcursul anului a fost complet schimbat tot mobilierul. Gazificarea ne-a costat 36 de mii, mobilierul care a fost schimbat, lengeria - în trei exemplare, în jur la 120 de mii. Apoi, am mai construit o uscătorie specială - 56 de mii de lei. A fost executate lucrări de reparație a canalizării, a adusă în regulă. La moment s-a cumpărat utilaj la cantină, adică și cantina am reparat-o. Este dotată cu utilaj din inox alimentar”.

Personalul instituției a fost asigurat cu echipament nou.

Larisa Mihail, directorul grădiniței - creșă, satul Unțești, raionul Ungheni: „La 17 mai 2010 grădinița s-a redeschis după o perioadă de stagnare. Renovarea este frumoasă, este bine-venită, fiindcă am mai îmbunătățit și condițiile de muncă ale angajaților, dar în principal - condițiile de activitate pentru copiii din instituție. De asemenea s-a procurat mobilier și pentru educatori, fiindcă chiar le venea greu să scrie la măsuțele mici pentru copii. Tot prânzul îl dedică, în special, planificării, scrisului și realizării materialelor didactice. Laptopuri s-au procurat, un calculator și două laptopuri. Mai urmează să procurăm încă două laptopuri pentru fiecare cadru didactic”.

Și casa de cultură a fost renovată. Ca și în cazul grădiniței, ansamblurile au avut parte de sprijin din partea primăriei.

Nicolae Sorotinschi, primar PSRM al satului Unțești, raionul Ungheni: „Am schimbat acoperișul clădirii care m-a costat 356 de mii de lei. Aceștea au fost bani alocați din din bugetul local și cu ajutorul consiliului raional. Apoi, pe parcurs, am făcut reparația capitală a bibliotecii satului, am făcut reparație la scenă, am cumpărat mobilier, cortină și respetiv, cabinetele dinăuntru. Tot în 2017 am conectat obiectul dat la încălzirea cu gaz care m-a costat 119 și bateriile, undeva 170 de mii”.


Primarul își dorește ca satul să arate îngrijit, iar localnicii să fie mândri de baștina lor. De aceea, acordă o atenție deosebită aspectului estetic. În acest sens, pregătește un proiect de amenajare a unui parc, în valoare de trei milioane de lei.

Nicolae Sorotinschi, primar PSRM al satului Unțești, raionul Ungheni: „Proiecul tehnic este deja finalizat complet. Am obținut și autorizația în construcții, certificatul de urbanism, avem toate documentele respective, am depus cererea de finanțare către AIPA, suntem înregistrați, avem confirmare. Suprafața este de 34 de hectare între casa de cultură, care include casa de cultură și biserica. Va fi un parc foarte frumos amenajat cu mai multe destinații adică, nu numai de odihnă, dar și cu destinații economice adică, vor fi construite niște gheșeuri, unde vor putea activa producătorii locali. Aici totul se va schimba și în fața casei de cultură, va fi făcută o reparație la intrare, pavaj, oprire, stație, tot conform proiectului”.

Până acum, în sat au fost conectate la rețeaua de alimentare cu apă 350 de gospodării. Până la finele acestui an, primăria planifică să ajungă la un nivel de 100 de procente.

Nicolae Sorotinschi, primar PSRM al satului Unțești, raionul Ungheni: „Până la moment noi avem executați să zicem așa - 15 kilometri, ne-a mai rămas 1,5 kilometri de construit. Suma totală a proiectului patru milioane patruzeci de mii de lei, plus contribuția localității - 600 de mii. Finanțatorii la proiectul dat, la proiecul respectiv este Fondul Ecologic. Toate instituțiile publice le-am conectat la apeduct. Din acest punct de vedere până când întrebări nu sunt”.

În ultimii ani, primarul a reușit să obțină finanțare și pentru îmbunătățirea calității drumurilor.

Nicolae Sorotinschi, primar PSRM al satului Unțești, raionul Ungheni: „În localitatea Unțești aproape, undeva 90 de procente a tuturor drumurilor, de acum sunt toate construite și reparate în varianta albă și avem o porțiune de drum construit în varinata de tip - numărul 1, adică - asfalt, pe o lungime de 220 de metri care duce din centrul satului, de la gimnaziul ”Vasile Vasilache” spre cimitir. Noi acum ne aflăm pe o porțiune de drum care a fost realizată din programul ”Drumuri bune pentru toți” pentru 2020. Pe această porțiune de drum care este în variantă albă, după cum am accentuat mai sus. Aici era un drum care aproape, nu că așa, dar inacceptabil era, nu puteai să mergi absolut deloc, nu vorbesc numai de transport auto, dar ca în sate - nici cu căruțele nu puteam merge”.

Oamenii sunt mulțumiți de starea drumurilor din localitate.

În satul Unțești locuiesc 1.724 de oameni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).