[ X ]
Marcați
Soarta satului, în mâinile primarului
9.06.2021, 14:10
Pustiirea localităților începe de la degradarea instituțiilor publice. Când școala, punctul medical, biblioteca și casa de cultură devin nefuncționale, oamenii părăsesc locul de baștină. Pentru ca procesul să nu devină ireversibil, este nevoie de reabilitarea infrastructurii sociale. Asta implică însă cheltuieli ce depășesc potențialul bugetelor locale. În astfel de cazuri, rolul primarului este determinant. De spiritul de inițiativă al acestuia depinde soarta satului. A demonstrat-o Fiodor Tipa, care a bătut la toate ușile și a identificat banii necesari pentru proiectele care îmbunătățesc viața de zi cu zi a sătenilor din Coșernița, raionul Criuleni.

De la preluarea mandatului de primar al satului Coșernița, Fiodor Tipa s-a apucat, în primul rând, de construirea viitorului localității, iar simbolul viitorului oricărei localități este grădinița.

Fiodor Tipa, primar PSRM al satului Coșernița, raionul Criuleni: „Această grădiniță a fost închisă mulți ani, din 1995. Eu, în 2007, când am venit primar al satului Coșernița, datorită la Fondul de Investiții au fost alocați un milion și 700 de mii, unde a fost renovată și, la 1 august 2009, grădinița din satul Coșernița a fost deschisă. La moment, anul trecut, noi am făcut renovare aici. Am făcut pentru șefa grădiniței, că nu avea un loc, ca directoare, și am mai vopsit grădinița. La momentul de față, am primit, chiar ieri, un grant, din nou de la Guvern, de 230 de mii, pentru renovarea gardului de la grădiniță și, săptămâna viitoare, noi începem deja acest proiect”.

Și centrul de tineret din localitate s-a aflat în paragină timp de mai mulți ani. Pentru renovarea lui au fost alocate aproximativ 2,5 milioane de lei. Pe lângă activitățile de bază, instituția adăpostește oficiul poștal, cabinetul medical și biblioteca, iar în preajmă a fost amenajat un parc, ne-a spus Fiodor Tipa.

Fiodor Tipa, primar PSRM al satului Coșernița, raionul Criuleni: „Eu am câștigat un grant de la Fondul de Investiții, iarăși, din nou, și am renovat toată clădirea, că ea deja se demola și, după cum vedeți dumneavoastră, la momentul de față se află punctul medical, că noi nu aveam încăpere pentru cabinet medical. Noi nu aveam bibliotecă sătească - era o clădire foarte veche și am mutat și poșta. Punctul medical la noi a fost în Primăria satului Coșernița. A fost mulți, mulți ani - vreo 15-20 de ani. Eu, când am venit, la 1 noiembrie 2019, am hotărât să-i mut, din cauză că, știți cum, primăria trebuie să fie primărie. Biblioteca - aceeași situație. La proprietar, era într-o încăpere, încăpere dezastruoasă și, cum vedeți la momentul de față, totul bine și curat”.

În cadrul programului ”Drumuri bune pentru toți” și cu sprijinul unor agenți economici, localitatea s-a ales drumuri reparate pe o lungime de aproximativ 2,5 kilometri, ne-a mai spus primarul Fiodor Tipa.

Fiodor Tipa, primar PSRM al satului Coșernița, raionul Criuleni: „Această porțiune de drum a fost, practic, construită de agenți economici. Sunt străini, nu sunt de la noi din sat. Porțiune de 350 de metri, adică până în poarta cimitirului. În afară de aceasta, noi, din fondurile de la ”Drumuri bune pentru toți”, 460 de metri - altă porțiune de drum. Suma - un milion și 20 de mii. S-a mai construit, tot de la un agent economic, de 290 de mii, pe drumul central, un kilometru și 100 de metri”.

Unul dintre proiectele finalizare recent este rețeaua de iluminat și construcția trotuarelor pe strada centrală. Valoarea totală a lucrărilor ajunge la aproximativ 600 de mii de lei, a specificat primarul Fiodor Tipa.

Fiodor Tipa, primar PSRM al satului Coșernița, raionul Criuleni: „Săptămână trecută, noi am terminat finanțarea lucrărilor de iluminare stradală, pe o porțiune de un kilometru și 680 de metri. Începând de la capătul celălalt, de la intrarea în satul Coșernița, până la sfârșit. Banii tot au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova, pentru ce le mulțumesc foarte mult. În afară ce aceasta, s-au efectuat lucrări la trotuar, cum vedeți dumneavoastră, și, undeva, săptămâna viitoare, începem, iarăși, prelungirea mai departe a acestui trotuar. Pentru iluminat s-a cheltuit 299 de mii și la trotuar s-a cheltuit 300 de mii”.

În satul Coșernița locuiesc 1.500 de oameni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).