Marcați
Au vaccinat 11% din populație
8.06.2021, 17:46
Peste 480 de mii de doze de vaccin anticoronavirus au fost administrate în țara noastră de la lansarea campaniei de imunizare până în 8 iunie. Asta înseamnă 11 la sută din populație, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 366.600 de oameni au fost vaccinați cu prima doză, iar peste 113 mii - și cu a doua.

Porivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, numărul cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 s-a micșorat cu 35 la sută, săptămâna aceasta.

Denis Cernelea, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Au fost înregistrate 308 cazuri față de 469. Au fost efectuate peste 30 de mii 300 de teste, procentul persoanelor confirmate pozitiv la virusul sars-cov-2 din totalul testelor efectuate în săptămâna trecută fii doar de 2 procente, fiind un indicator foarte bun”.

De la începutul campaniei de imunizare, țara noastră a recepționat 929.990 de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar 52 la sută dintre acestea au fost folosite.

Angela Paraschiv, președintele comisiei de Specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Cele mai multe doze sunt administrate de vaccinul AstraZeneca, Sputnik și Pfizer. Și totodată vrem să menționăm eficacitatea vaccinurilor a fost dovedită inclusiv și a vaccinului Sinopharm și vaccinul Sinovac. De aceea îndemnăm cetățenii să nu conteze pe anumit tip de vaccin, dar să se vaccineze cu toate tipurile sau cu vaccinul care este disponibil”.

Autoritățile au raportat până acum 1.421 de reacții adverse în urma administrării vaccinurilor. În 92,4 la sută din cazuri este vorba de forme ușoare, iar în 5,8 la sută - de forme moderate.

Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare: „Efectele postimunizare pot fi frecvente, locale și sistemice. Acele locale este durere, esre roșeață, este tumifiere sau umflare în locul injecției, iar cele sistemice frecvente sunt temperatura, durerea de mușchi, durerea în încheieturi, durerea de cap. De menționat că în Republica Moldova au fost înregistrate doar acele evenimente care sunt frecvente și evenimente rare de genul tromboză în asociere cu trombocitopenie nu au fost notate”.

În țară sunt deschise peste 520 puncte de vaccinare.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).