Marcați
Se scumpesc apartamentele
7.06.2021, 16:44
Se scumpesc apartamentele în Capitală. Potrivit datelor agențiilor imobiliare, după o stagnare de trei luni, prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ pe piața secundară a crescut de la 520, în februarie, până la 526 de euro, în mai, iar pentru blocurile noi, de la 653 până la 658 de euro.

Cele mai scumpe locuințe se află, tradițional, în sectorul Centru. Pentru un apartament cu două camere, prețul unui metru pătrat este, în medie, de 606 euro. Urmează sectorul Botanica, unde spațiul locativ costă 587 de euro pentru metrul pătrat, iar în sectoarele Râșcani și Ciocana - 556 de euro și, respectiv, 554 de euro. În sectorul Buiucani, prețul unui metru pătrat este de 543 de euro.

În cazul locuințelor noi, metrul pătrat s-a scumpit de la 653 de euro, în februarie, până la 658 de euro, în mai. Cele mai scumpe apartamente sunt, de asemenea, în sectorul Centru. Prețul mediu este de 905 euro pentru un metru pătrat. Urmează sectorul Râșcani, cu 755 de euro, sectorul Botanica, cu 677 de euro, și Buiucani, unde prețul spațiului locativ este de 655 de euro pentru un metru pătrat. Prețul locuințelor noi în sectorul Ciocana este de 592 de euro.

Vicedirectorul unei companii imobiliare, Serghei Ciutac, a explicat că majorarea prețurilor are un caracter sezonier. Or, în această perioadă cererea este cea mai mare. De asemenea, este un efect al anulării unor restricții antiCOVID-19.

Serghei Ciutac, vicedirector companie imobiliară: „Asta are caracter sezonier. În fiecare an, putem observa că, în perioada primăvară-vară, are loc activizarea pieței imobiliare de către cumpărători. Adică este un proces anual. Acum, nu a avut loc nimic neașteptat. Mai ales că am avut, în timpul pandemiei, un caracter de cerere amânată, iar acum a avut loc slăbirea măsurilor de carantină și oamenii au început să-și realizeze planurile făcute încă de la începutul pandemiei. De aceea, ezitarea care a avut loc, a fost în contextul unei erori statistice, adică o creștere semnificativă nu a avut loc și la nivelul negocierilor, când oamenii negociau, profunzimea negocierilor nu era atât de mare”.

Oamenii spun că prețurile apartamentelor sunt extrem de mari, comparativ cu puterea salariilor.

În ianuarie-martie, în țara noastră au fost date în folosință 1.836 de locuințe, cu 825 mai mult, comparativ cu ianuarie-martie 2020.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).