Marcați
Instituții renovate la Oxentea
7.06.2021, 12:09
Renovarea instituțiilor publice, îmbunătățirea infrastructurii drumurilor și atragerea investițiilor. Aceste acțiuni fac provincia mai atractivă. A demonstrat-o primarul satului Oxentea din raionul Dubăsari. În ultimii ani, el a obținut mai multe proiecte de reparație a drumurilor și a inițiat procesul de alimentare centralizată cu apă potabilă.

Casa de cultură din satul Oxentea a zăcut în paragină de mai mulți ani. De curând, autoritățile locale au obținut resursele necesare, care au permis instalarea ușilor și ferestrelor noi. Este vorba de aproximativ un milion de lei, a precizat primarul Valeriu Rusu.

Valeriu Rusu, primar PSRM al satului Oxentea, raionul Dubăsari: „Am făcut o reparație pe parcursul anilor, au fost schimbate ferestrele, au fost schimbate ușile. Am pregătit proiectul pentru schimbarea acoperișului și, anul acesta, cât mai curând, căutăm bani pentru a repara și acoperișul casei de cultură. Ea este și așa o casă foarte frumoasă, într-un loc pitoresc, pe malul Nistrului, dar când vom schimba acoperișul o să aibă cu totul alt aspect”.

De cele mai multe schimbări pozitive a avut parte însă grădinița. Pe lângă schimbarea ușilor, ferestrelor și acoperișului, imobilul este izolat termic. Cu banii care au fost economisiți, vor fi pavate trotuarele din jurul instituției, a spus primarul Valeriu Rusu.

Valeriu Rusu, primar PSRM al satului Oxentea, raionul Dubăsari: „Suntem la grădinița Izvoraș din localitatea Oxentea, unde a derulat ultimii ani o serie de proiecte, cum ar fi acoperișul grădiniței - un milion 300 de mii. Au fost schimbate ferestrele, ușile grădiniței, de asemenea peste un milion și ceva. Acum se derulează proiectul termoizolarea pereților și pavajul în jurul grădiniței, de un milion 500 de mii. Grădinița noastră nu este mai jos decât o grădiniță de la Chișinău. Asta ne bucură foarte mult, copii avem foarte mulți. Grădinița are 160 de locuri, la ziua de astăzi ne frecventează 130 de copii”.

Și gimnaziul, în care își fac studiile 260 de copii, a avut parte de schimbări importante pe parcursul ultimilor ani. Una dintre ele este izolarea termică, proiect realizat cu sprijinul Agenției de Eficiență Energetică, a mai spus primarul Valeriu Rusu.

Valeriu Rusu, primar PSRM al satului Oxentea, raionul Dubăsari: „De peste patru milioane, deci este de la Fondul de eficiență energetică, pereții au fost termoizolați, s-au schimbat ferestrele, s-a făcut acoperișul și alte lucruri pentru gimnaziu. A fost un proiect foarte bine venit care ne păstrează pereții și școala mai departe. Școala este foarte frumoasă, atractivă le place copiilor, este îngrijită. În conlucrare cu Primăria se face s-a adus și se face multe proiecte pentru gimnaziu”.

Și pentru că este o localitate pitorească, Oxentea este atractivă pentru multe companii. Una dintre acestea a decis să construiască un teren de tenis, chiar pe malul Nistrului. Valoarea proiectului ajunge la aproximativ 1,5 milioane de lei, a specificat primarul Valeriu Rusu.

Valeriu Rusu, primar PSRM al satului Oxentea, raionul Dubăsari: „Acest teren e al treilea pe Republica Moldova și ne bucurăm că acești oameni minunați, buni la suflet au binevoit să ne susțină, să ne ajute localitatea noastră să bucure copiii, ca să aibă ocupație în sport iată aici pe malul Nistrului pe terenul școlii, care cu titlul gratuit va fi cadonat gimnaziului, școlii noastre din localitate”.

În cadrul proiectului ”Drumuri bune pentru toți”, localitatea s-a ales cu trei drumuri noi, cu lungimea de 2,5 kilometri. Valoarea lucrărilor a totalizat aproximativ cinci milioane de lei, ne-a mai spus primarul Valeriu Rusu.

Valeriu Rusu, primar PSRM al satului Oxentea, raionul Dubăsari: „Noi am reușit să facem, iată, un drum de 310 de metri - un milion și 100 de mii, anul trecut. Tot prin proiectul ”Drumuri bune pentru toți”, am făcut alte drumuri. Spre Casa de Cultură, spre gimnaziul din localitate, unde copii merg pe un drum asfaltat, foarte bun, spre gimnaziu, deci s-a mai făcut în cadrul proiectului dat, proiectului ”Drumuri bune pentru toți” s-au făcut și câteva drumuri în varianta albă care oamenii tot sunt mulțumiți că nu mai merg prin glod”.

Rețeaua de apeduct, pe care intenționează să o construiască primăria, va avea 14 kilometri, iar cheltuielile se ridică la aproximativ patru milioane de lei.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).