Marcați
O nouă viaţă pentru satul Borceag
3.06.2021, 16:28
Cu un buget destul de mic pot fi realizate și lucruri mari. Pentru asta este nevoie însă de dragoste față de localitatea de baștină și stimă pentru consăteni. A demonstrat-o primărița din Borceag, raionul Cahul. În ultimii doi ani, ea a reușit să rezolve problema alimentării cu apă a localității și a obținut finanțare pentru reparația drumurilor.

Tatiana Rusu, primarul satului Borceag, r. Cahul: “Când am devenit primar, am mers la grădinița de copii și am făcut o adunare generală, și am întrebat întâi, începând de la paznic și terminând cu directorul de grădiniță, de ce au lipsă, de ce au nevoie”.

Grădinița din Borceag avea nevoie de reparație, deoarece gardul construit încă în 1986 risca să se prăbușească. De aceea, modernizarea a început de la el.

Lucia Russu, directoarea grădiniţie din satul Borceag: „Сând am făcut gardul acesta, când au venit copii, prima reacția lor a fost foarte bucuroși. Acum ei pot chiar și privi, chiar dacă trece cineva de drum, sau cum la noi se petrec lucrări pe teren, pe asta, trec tractoare mari și deci ei sunt foarte bucuroși să-i privească, să-i strige”.

Pentru reconstrucția gardului, consiliul raional a alocat 100 de mii de lei, iar 58 de mii a fost contribuția administrației locale. Urmează să fie identificare resurse și pentru modernizarea imobilului.

Tatiana Rusu, primarul satului Borceag, r. Cahul: “Nu ne-au oferit destui bani pentru ca să putem schimba, iar noi bani, practic, nu avem. Iată, la ziua de azi, avem 329 de mii de lei”.

În acest an, în localitate a fost reabilitat sediul vechii școli. Acolo se află acum noua casă de cultură.

Anastasia Lucaș, directoarea Casei de Cultură din satul Borceag: „Era o școală veche, deteriorată, fărmată, fără uși, fără ferestre, chiar dezordine ca în sarai”.

Lucrările de reparație au fost finanțate în cadrul unui proiect european. La el a contribuit însă și primăria.

Anastasia Lucaș, directoarea Casei de Cultură din satul Borceag: „Sunt foarte îndepărtate casele și e o bucurie mare când lumea se adună în centru și comunică între ei. Ne stăruim să atragem tot satul, și d-na primar împreună cu noi, ca să fim veseli, să promovăm cultura, să promovăm comunicarea”.
Tatiana Rusu, primarul satului Borceag, r. Cahul: “În primul rând, eu socot că lumea trebuie să fie ocupată cu ceva. Venind la căminul de cultura, ei își găsesc o ocupație cu folos”.

Cu sprijinul consiliului raional, Primăria satului Borceag a construit și un teren de joacă, a reparat o aripă a primăriei, iar în curând urmează să construiască un pod peste râulețul care împarte satul în două.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).