Marcați
Prima parcare automatizată din Capitală
31.05.2021, 17:24
Prima parcare automatizată, cu aproximativ 40 de locuri, va fi construită în centrul Capitalei. Lucrările au început astăzi și urmează să fie finalizate către ziua orașului. Proiectul este implementat de autoritățile municipale în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei.

Noua parcare va fi multietajată. Proiectul a fost elaborat de Universitatea Tehnică și este realizat de o companie privată.

Valentin Darie, directorul unei companii de parcări: „Vor fi patru nivele, dar nivelele vor avea în jur de la 1 metru 80 la 2 metri înălțimea pentru loc de parcare. Deci va avea o înălțime în jur de 10 metri. Conctrucția va începe cred eu de astăzi. Va dura timp de, hai să îi spunem așa noi planificăm în jur de două luni, dar bănuiesc eu că o să fie puțin mai mult, dar la Ziua Orașului va fi deschisă”.

Viorel Bostan, rector Universitatea Tehnică a Moldovei: „Un lift prin care vine persoana, își alege dacă este locul disponibil după care mașina este amplasată pe o platformă și platforma deja o ridică la nivelul care este liber disponibil. De aceea pentru noi este interesant o astfel de abordare, astfel de tehnologii”.

Deocamdată, autoritățile Capitalei nu au fixat o taxa de parcare. Acest lucru urmează să fie stabilit după evaluarea cheltuielilor pentru realizarea proiectului.

Ion Ceban, primarul capitalei: „Va fi cu titlu gratuit, după care probabil că va fi cu plată așa cum este în toate capitalele lumii în zona ultracentrală pentru că suntem la 300 de metri de kilometrul zero asta ar fi. Acum cât urmează să investească colegii, estimările prealabile sunt de la 350 până la 500 de mii de euro”.

Viorel Bostan, rector la Universitatea Tehică a Moldovei: „Investiții în această zonă Universitatea Tehnică nu putea de unde să le i-a ținând cont de finanțarea precară pe care o are învățământul superior din Republica Moldova. Și ne-am bucurat foarte mult de această inițiativă extraordinară a primăriei Chișinău, a domnului primar. Ne-am întâlnit cu acești investitori, care au venit cu un concept foartre inovativ, foarte interesant, un concept inovativ pentru Republica Moldova”.

Parcarea automatizată este construită pe strada 31 august 1989, pe o suprafață de 180 de metri pătrați.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).