Marcați
Viață nouă în Chioselia Mare
31.05.2021, 17:18
Un sistem de canalizare va fi construit, până la finele verii, în satele Frumușica și Chioselia Mare din raionul Cahul. Oamenii spun că așteaptă cu nerăbdare evenimentul, deoarece s-au săturat să sape gropi pentru depozitarea apei menajere. Între timp, primăria urmează să rezolve și problema deficitului de apă, care s-a făcut simțită în mod special anul trecut, pe timp de secetă.

Oamenii spun că actualul primar a făcut multe pentru localitate. După ce a obținut, anul trecut, finanțare pentru construcția drumurilor, s-a apucat și de proiectele de canalizare.

Deși recunoaște că realizarea proiectelor în sate este un proces anevoios, mai ales din cauza lipsei banilor, primarul Gheorghe Sarioglo nu are de gând să renunțe.

Gheorghe Sarioglo, primarul comunei Chioselia Mare: “În decurs de 2-3 săptămâni mi-au promis. E o problemă cu un generator, nu-l pot găsi. Cum îl găsesc vin și finalizează lucrările și dăm canalizarea în exploatare în satul Frumușica. În satul Chioselia Mare proiectul este deja finalizat, trebuie să-i trecem expertiza tehnică și să începem a căuta finanțe”.

Problema lipsei sistemului de canalizare a venit la pachet cu cea a deficitului de apă. Or, cele două localități din comună se alimentează acum de la două fântâni, a căror capacitate nu acoperă consumul gospodăriilor. De aceea, primarul planifică să construiască o fântână arteziană.

Gheorghe Sarioglo, primarul comunei Chioselia Mare: „Căldurile de anul trecut ne-au dat mari bătăi de cap. Oamenii veneau de la deal, apă nu era, de aceea eram nevoiți să oprim ba un sat, ba al doilea. De aceea, am preconizat pentru anul curent facem o fântână arteziană la Chioselia și să închidem întrebarea dată. O parte din bani sunt deja alocați, 300 de mii de lei. O să vedem la ce adîncime o să săpăm, cine va câștiga licitația”.

Autoritățile comunei vor să îmbunătățească și starea drumurilor. Procesul a fost început în 2020, când au avut loc lucrări de asfaltare și pietruire.

Gheorghe Sarioglo, primarul comunei Chioselia Mare: „Am atras o atenție foarte mare la construcția drumurilor. Drumurile erau tare deteriorate, mai ales cele îmbrăcăminte de asfalt betonic și celelalte ulițe practic nu erau drumuri. În Frumușica practic nu existau drumuri, de aceea acum suntem nevoiți să lucrăm în privința la drumuri în primul rând și pe urmă mergem mai departe cu trotuare”.

În ultimii doi ani, a început să fie soluționată problema deșeurilor menajere și de construcție.

Gheorghe Sarioglo, primarul comunei Chioselia Mare: „Am lucrat foarte mult în privința salubrizării care din păcate era foarte dificilă. În timpul de față oamenii au început să înțeleagă și nu mai aruncă deșeuri unde nimeresc, dar le aruncă unde se permite și sunt mulțumit de asta că au început să înțeleagă”.

În ultimii doi ani, în satele Frumușica și Chioselia Mare au mai fost amenajate stații de așteptare, instalate bănci și construit un pod cu drumuri de acces.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).