Marcați
Președinția protejează agricultorii străini
18.05.2021, 17:17
Asociația producătorilor agricoli ”UniAgroProtect” își exprimă dezamăgirea față de refuzul președintelui țării, Maia Sandu, de a promulga legea care obliga rețelele de magazine să asigure pentru produsele autohtone o pondere pe rafturi de, cel puțin, 50 la sută. Legea privind comerțul interior a fost modificată de Parlament la inițiativa fostului președinte al țării, Igor Dodon. Scopul documentului este protejarea producătorilor autohtoni.

Potrivit declarației ”UniAgroProtect”, încă din anul 2017, fermierii au început, alături de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Economiei procesul de îmbunătățire a cadrului legal privind comerțul interior. Abia anul trecut, după lungi dezbateri publice și consultări, Parlamentul a aprobat legea. Potrivit noilor prevederi, cel puțin, 50 la sută din legumele, fructele și alte produse agroalimentare de pe rafturile magazinelor urmau să fie moldovenești. Când la Președinție a venit Maia Sandu, prioritățile s-au schimbat. Ea a refuzat să promulge legea și produsele străine vor avea prioritare.

Valeriu Mironescu, președintele Asociației Uniagroprotect: „Se importă în cantități industriale și ridichea din Ucraina și varza timpurie din Macedonia, și castraveți din Ucraina și pe producătorii noștri i-au falimentat total. Oamenii noștri vând produsele pe care le cresc le vând pe la colțuri, pe la intersecții, pentru că nu au loc pe tejghelele magazinelor”.

Valeriu Mironescu, șeful Asociației ”Uniagroprotect”, care întrunește cel mai mare număr de producători agricoli din țară, spune că aceștia au rămas nedumeriți de decizia președintelui. Ea a dat prioritate intereselor agricultorilor străini, în loc să protejeze producătorul din Moldova, care nu are unde să-și vândă marfa.

Valeriu Mironescu, președintele Asociației Uniagroprotect: „Ce facem cu producătorii aceștia? S-a dus tot. Zarvavaturile timpurii s-au dus, se duce și cireșele și vișinele și restul pe rând. Unde să vândă omul, cu ce să-și întrețină familia. Cel mai tare retrăiești atunci când ai ajuns să vezi că ai crescut roadă și nu ai unde să o vinzi, nu ai unde. Această lege pentru noi este o mică posibilitate. Nu este suficient, dar este, nu ne-o luați. De aceea am rămas tablou când am primit-o în nas lumină roșie și ne-a stopat, argumentând că vouă o să vă fie mai bine. Oameni buni, ce faceți cu noi? Ce faceți cu agricultorul ăsta. L-ați adus la disperare totală”.

Atitudinea preşedintelui Maia Sandu în raport cu agricultorii a fost criticată dur şi de parlamentarii socialişti. Șeful statului a neglijat producătorul local în favoarea rețelelor de comerţ, a subliniat deputatul Bogdan Țîrdea.

Bogdan Ţîrdea, deputat socialist: „Ce e mai grav, că doamna Sandu a anulat legea. Maia Sandu a considerat că asta nu e corect și, între fermieri şi marele rețele comerciale transnaționale, ea iarăşi a ales marile reţele internaţionale, iar a lovit cu piciorul în cei mulţi şi săraci, în cei sute de mii de ţărani, care doar ei ştiu cum cresc mărul cela, para ceea sau cum cresc mărarul cela. Câtă muncă, suferință, sânge şi sudoare este depusă pentru fiecare kilogram. Iată, avem un preşedinte care, din păcate, zicând că e al tuturor, de fiecare dată sare în apărarea oligarhiei transnaţionale, multinaţionalelor şi marilor baroni, marilor baroni milionari şi miliardari”.

Blocarea accesului agricultorilor moldoveni în rețelele de magazine de către Maia Sandu a coincis cu apelul unei asociații a producătorilor din Ucraina către autoritățile moldovene. Săptămâna trecută, fermierii din țara vecină au cerut anularea legii, argumentând că aceasta îi protejează prea mult pe producătorii moldoveni și ”va afecta serios exportul produselor ucrainene pe piața Republicii Moldova".

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).